Siirry pÀÀsisÀltöön

Kisaviikkoko...ehkĂ€....🐞


 

VastoinkĂ€ymisten kautta voittoon. Tai vaikeuksien, miten se elĂ€mĂ€n viisauksien mukaan nyt menikÀÀn. SitĂ€ mielessĂ€ni mietin kun juoksin sairastelun jĂ€lkeistĂ€ ensimmĂ€istĂ€ rauhallista peekootani. Aina ensimmĂ€inen lenkki mennÀÀn vĂ€hĂ€n jĂ€nnityksellĂ€ kuunnellen, miten se kroppa reagoi. SilmĂ€t vielĂ€ kirvelee siitepölyistĂ€ mutta muuten olo on tuntunut hyvĂ€ltĂ€ ja pohjekin palautunut. Teen silti varpaille nousua ja ihan pientĂ€ rauhallista venytystĂ€ pitkin pĂ€ivÀÀ. 

đŸ“·kemir

Maastossa kulkenut viiden kilometrin testi juoksu sujui ihan hyvin. EhkĂ€ suurimpia ongelmia oli se etten taas sekoa vetoliinaan kun Naava omissa juoksuissaan sinkoili sinne ja tĂ€nne. En tiedĂ€ pidĂ€ttelinkö juostessa enemmĂ€n itseĂ€ni vai koiraa. En halunnut pÀÀstÀÀ sykkeitĂ€ karkaamaan. 

Testijuoksu antoi ihan hyvÀt merkit. Juoksu tuntui ihan tasapainoiselta ja hallitulta. Luonto itsessÀÀn houkutteli luokseen ja lenkin jÀlkeen kÀvin vielÀ kÀvellen jÀrven rannalla katselemassa miten joutsen pariskunta laskeutui viimeisten jÀrven jÀiden pinnalle.





Hetki kotipadolla sai pysĂ€htymÀÀn ajassa tai ehkĂ€ ainakin toivoin niin. Haistelin kirpeĂ€n kevĂ€t illan tuoksuja, katselin miten pulppuava vesi leikki ilta auringon sĂ€teissĂ€.  

   
    Tiistai aamuna kuuntelin miten tuuli paukutteli nurkissa mutta silti kaunis pĂ€ivĂ€ tulossa. Töiden jĂ€lkeen ajattelin ettĂ€ katsotaan miten kiihtyvĂ€ vauhtikestĂ€vyys harjoittelu sujuu. Olen herkkĂ€ kuullostelemaan itseĂ€ni. Astman pahenema ajoittuu lĂ€hes aina juuri tĂ€hĂ€n kohtaan kevĂ€ttĂ€. Se tĂ€ssĂ€ tavoitteellisessa sÀÀnnöllisessĂ€ harjoittelussa on myös ollut hyvĂ€ ettĂ€ huomaa itsessĂ€ muutoksen ja pistÀÀ miettimÀÀn , olenko itseni, onko tĂ€mĂ€ minua. Olenko voimissani, vĂ€synyt, iloinen, surullinen. Kulkeeko juoksu niin kuin yleensĂ€ pitĂ€isi. LĂ€hdenkö. 

     Alkuveryttely meinasi jo heti lĂ€hteĂ€ kĂ€sistĂ€ kun taistelin puolitoista kilometriĂ€ huppu hulmuten vastatuulta vastaan. Kaikkialla pöllysi ja vĂ€lillĂ€ vedin hihan kasvoille, vaikkei se mitÀÀn auttanut. Veryttely lĂ€mmitti kropan ja vautikestĂ€vyys oli alkuun helpompaa kuin veryttely. Pienet palautus pĂ€tkĂ€t saivat rytmittĂ€mÀÀn treenin ja kun tein viimeisen viiden minuutin vedon loivaan nousuun, huomasin ettĂ€ jalka työntÀÀ ja nousee hyvin. Sama kappale joka alkoi soimaan kuulokkeista verkan eka askeleella soi taukoamatta koko treenin ajan ja vei minut ajatusten sillalle laskemaan minuutteja, seuraamaan sykettĂ€ ja nauttimaan rytmin antamasta voimasta jota juostessani rakastan. 



Rakastan sitĂ€ siltaa ylittĂ€essĂ€ni ja kun viimein laskeudun kĂ€det polviin nojaten rauhoittamaan maksimisykkeeni aina sinne peruskestĂ€vyyden loppu veryttelyyn, rakastan sen viimeisiĂ€kin rytmejĂ€ kunnes hengitys lopulta rauhoittuu. 


Keskiviikolle oli kaksi harjoitusta. Aamun voimaharjoittelu herĂ€tti kivasti pĂ€ivÀÀn. Olin niin voimissani ettĂ€ pÀÀtin hieman lisĂ€tĂ€ painoja tankoon ja nĂ€in takakyykky sai taas hieman haastetta lisÀÀ. EnhĂ€n minĂ€ millÀÀn hillittömillĂ€ painoilla kyykkĂ€ile mutta pienikin lisĂ€ys tekee harjoituksesta taas vĂ€hĂ€n erilaisen. 

TyöpĂ€ivĂ€ hurahti omissa kiireissÀÀn ja illan treenin pÀÀsin toteuttamaan suoraan työpaikan  ovelta. Tein alle pienet venytykset ja muutamat matala tehoiset hyppelyt. Heti alku askeleilla tunsin miten aamun voimaharjoittelu tuntui työntĂ€jissĂ€ ja voi olla ettĂ€ eilinen vetotreenikin. Yritin tiputtaa vauhtia sillĂ€ treeninĂ€ oli kevyt 8km peruskestĂ€vyys verkkavauhtia. Juoksuliivi tĂ€ynnĂ€ pĂ€ivĂ€n hĂ€rpĂ€kkeitĂ€ sun muuta mitĂ€ ilman nainen ei voi kĂ€ydĂ€ töissĂ€. Musat korvilla, se eilinen sama biisi soi yhtĂ€jaksoisesti ja toivoin siitĂ€ lisÀÀ potkua. Kuormaa oli joo eikĂ€ askel niin lennokas ollutkaan. Oli kuitenkin hyvĂ€ juosta ja huomasi hengityksessĂ€ valtavan suuren eron kun monesta paikkaa oli hiekoitushiekat  jo puhdistettu pois. 

Autottoman työmatkajuoksu sairaalalta pelastusasemalle kierteli kaupungin keskustan kautta jotta sain treenin kilometrit tĂ€yteen. Oli jĂ€nnÀÀ miten hyvin tuo kilometri suunnittelu menikÀÀn. Olin taas tyytyvĂ€inen kun sain jĂ€ttÀÀ oman auton kĂ€yttĂ€mĂ€ttĂ€. Yksi ekologinen teko viikossa on parempi kuin ei mitÀÀn. Olin luullut saavani kyydin kotiin mutta kiireellinen tehtĂ€vĂ€ muilla ja minulle jĂ€tetty avaimet virtalukkoon. 


Sairaalalta Pelastusasemalle oli taas hieman erilainen treeni. Miten paljon vaihtelua perusjuoksuun saakaan kun vie juoksun vÀlillÀ vÀhÀn eri paikkoihin. Aikakin kulkee ihan hujauksessa ja kuitenkin kaikkein parasta oli se ettÀ kahden treenin pÀivÀ oli takana. Kello oli vasta 17.00 paikkeilla ja vielÀ koko ilta aikaa tehdÀ kaikkea kivaa....
...leivoin kolme kakkupohjaa poikani tulevaan synttĂ€rikakkuun... saa poika kerrankin  kakkua syödĂ€kseen...


Torstain työpĂ€ivÀÀn oli mukavasti suunniteltu työajan lyhennystĂ€  lomaa edeltĂ€vĂ€sti. Olin viime kevÀÀnĂ€ juostun Kaarinan Rataultran jĂ€lkeen ilmoittautunut jo tĂ€mĂ€n kevÀÀn rataultralle ja toivonut nĂ€mĂ€ pari lomapĂ€ivÀÀ tĂ€hĂ€n ajankohtaan. Tein kuitenkin juoksusunnitelmiini sellaisen muutoksen ettĂ€ kevÀÀllĂ€ ja syksyllĂ€ maraton, ultramatka sitten sinne loppu vuoteen. Joten tĂ€nĂ€ vuonna en ole mukana Kaarinan Rataultralla vaikka tosi kiva juoksu olikin vuosi sitten. 



Torstain espanjan  tunnilla uppoudun taas toisenlaiseen ja vein ajatukseni pois töistĂ€ ja koko arjesta - Queremos salir a cenar. ¿Adonde podemos ir?

Sen sijaan ettĂ€ olisin lĂ€htenyt illalliselle, söimme torstain touhujen jĂ€lkeen sitĂ€ synttĂ€rikakkua jonka pohjat keskiviikkona paistelin. Juoksijan pĂ€ivĂ€n rytmitystĂ€ ... se on muuten melko kivaa puuhaa. 


Perjantain treeninĂ€ oli kevyt 6km. SÀÀ oli ihanan kevĂ€inen ja aurinkoinen edelleen. Acapella puhallukset alle, rauhalliset venyttelyt ja noin 50 kpl matalatehoisia hyppelyjĂ€. Juoksin kevyttĂ€ veryttely vauhtia ja kilometrin jĂ€lkeen oli pakko tehdĂ€ vĂ€hĂ€n kiihtyvÀÀ ihan lyhyttyĂ€ vetoa ettĂ€ sain kroppaa ja keuhkoja auki. TĂ€mĂ€ auttoi. Juoksentelin 


Soratien pĂ€tkiltĂ€ metsĂ€-ja peltoteille ja vĂ€hĂ€n kapeammallekin polulle. Kroppassa tuntui kevyeltĂ€ ja pohje oli parantunut hyvin. Juoksin 0 droppisilla ja huomasin miten hyvin työntö askeleessa toimii ja kuopasu toteutui. JĂ€in kovasti vielĂ€ pohtimaan lĂ€hdenkö huomenna KormuRuniin juoksemaan kympin kisaa. Harmittaa kun kisoja on jÀÀnyt alta mutta minkĂ€s sille voi ettei aina mene niin kuin suunnittelee. 

Lauantai aamuna tein pÀÀtöksen etten lĂ€hden juoksemaan kympin kisaa. PÀÀtin ettĂ€ teen treeninĂ€ hieman kisaa vastaavan suorituksen mutta tehot tiputan vk kakkosesta vk ykköseen ja ehkĂ€ vĂ€hĂ€n allekin. 
Astma oli menossa parempaan suuntaan ja jotenkin nĂ€in sen jĂ€rkeilin. Juoksin ihan normi kahden kilometrin veryttelyn jonka jĂ€lkeen nostin vauhdin sinne maraton vauhdin tuntumaan. Olin pÀÀttĂ€nyt ettĂ€ juoksen yhtenĂ€isen 10km vedon kuten olisi ollut kisassakin mutta en lĂ€hde kiihdyttelemÀÀn kympin vauhtiin. 
Tuuli oli taas kevĂ€iseen tapaan puuskainen ja ensimmĂ€iset viisi kilometriĂ€ juoksin voimakkaaseen vastatuuleen joka vain voimistui kun pÀÀsi peltoaukealle. Juostessani totesin ettĂ€ olin tehnyt oikean ratkaisun. Kymmenen kilometrin veto osuus sujui hallitusti ja nousuja lukuun ottamatta vauhdin yllĂ€pito oli helppoa. Vaikka juostessani yskinkin limaa oli juoksun jĂ€lkeen helppo hengittÀÀ ja tuntui ettĂ€ keuhkot olivat hyvin auki. Alku-ja loppuveryttelyineen sain treenistĂ€ hieman pidempi kestoisemman. Verkat olisin tehnyt kisassakin. 





Veryttelyn alussa kĂ€vin kurkkaamassa  joutsen pariskuntaa. Joka kevĂ€iseen tapaan taas uiskenteli kotihoodeilla.Uros lintu tuijotti minua aivan kuin viime vuonnakin. Oli kivaa nĂ€hdĂ€ taas ja mietin minkĂ€hĂ€n reitin ovat lentĂ€neet, missĂ€ talvi on tullut vietettyĂ€. Olivat kyllĂ€ kaunis nĂ€ky, vĂ€lillĂ€ kurottivat kaulaansa ihan niin kuin kertoakseen ettei lĂ€hemmĂ€ksi pidĂ€ tulla. SiinĂ€ minĂ€ katselin... elinikĂ€iset kumppanit toisilleen...ajattelin ...


            Sunnuntai aamuna oli kiva huomata ettĂ€ vihdoin se puuskainen tuuli oli edes vĂ€hĂ€n tyyntynyt. EdessĂ€ olisi kolme tuntia ihanaa rauhallista peekoota, harjoitusohjelmassa luki, kevyt 25km. Mietin kovasti reittejĂ€ mistĂ€ nuo kilometrit kerĂ€isin ja pÀÀtin jÀÀdĂ€ maastoon asfalttijuoksun sijaan. 

       Ennen treeniĂ€ kĂ€ytiin Tuusulassa koeajamassa  pojalle Pollea ja siellĂ€ pihalla seisoessani ajattelin ettĂ€ onpas kylmĂ€ ja raaka tuuli. Ei se mihkÀÀn ollut tyyntynyt. 
LĂ€hdin vasta iltapĂ€ivĂ€llĂ€ juoksuun. LiivissĂ€ oli painoa  noin 3kg. Omien juomien lisĂ€ksi otin Naavalle vedet lötköpulloihin ja juomakipon kun en ollut varma onko ojissa vettĂ€. 

       Huomasin heti alku metreillĂ€ ettĂ€ juostessa tuli kuuma kun aurinko porotti vaikka tuuli vĂ€lillĂ€ kylmĂ€ olikin. Ohuen tuulitakin riisuin melkein heti. Juomahörpyt kahdenkymmenen minuutin vĂ€lein ja geelit + geelipallot otin aina 5km vĂ€lein. Ja niin sitĂ€ sitten rullailtiin melkein kolme tuntia. Maasto oli haastava kun osittain oli jÀÀkoppuraa ja toisaalla taas ihan pehmeÀÀ mutavelliĂ€. Olin ihan varma ettĂ€ reitti olisi ollut paljon kuivempi kun on ollut niin lĂ€mmintĂ€. 
Kolmen kilometrin kohdalla ajattelin ettĂ€ kaikki on vielĂ€ edessĂ€ mutta aika hurahti kuin siivillĂ€. Musat korvilla tossua toisen eteen. VĂ€lillĂ€ uitin Naavan ojassa  ja juotin sitĂ€ kipostakin. 



On jotenkin magee fiilis kun viikko on paketissa. Vaikkei tĂ€stĂ€ kisaviikkoa tullutkaan sain ehjĂ€n kokonaisuuden. Viikon treenit tuntuvat kyllĂ€ alla ja tĂ€nÀÀn juostessani ajattelin miten helppoa 20km on lĂ€hes joka kerta. Mutta sitten kun pÀÀllĂ€ on vielĂ€ muutama kilometri niin kyllĂ€ ne viimeiset vaan alkavat tuntumaan. 
TĂ€nÀÀn olin tyytyvĂ€inen ettĂ€ jĂ€in maastoon juoksemaan. Oli kiva katsella miten kotimetsĂ€n kevĂ€t on edennyt. Sitruunaperhonen lenteli ohitse vaikka kylmĂ€ tuuli puhalsi paikoitellen. Puroissa ja ojissa solisi. Lintubongarit pystytteli kiikareitaan. Muistin sen hetken kun maanantaina olin kotipadolla katsellut kuinka vesi pulpahteli leikkien auringon sĂ€teissĂ€. Miten hyvĂ€ltĂ€ oli hetki kiireettömyydessĂ€  tuntunutkaan. Muistan miten kermavaahdot roiskuivat kasvoille ja miten hulluna me naurettiin. 


....LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ kermavaahdot kasvoillasi kevyen viikon alkuun...🐞



Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol