Siirry pÀÀsisÀltöön

Juoksijan Ruokaboxi....🐞

 


                                    Viime syksynĂ€ kyllĂ€styin jatkuvaan evĂ€skassin raahaamiseen työpaikalle. VĂ€lillĂ€ tuo kassi unohtui arkiaamun kiireisessĂ€ lĂ€hdössĂ€ ja töissĂ€ taas ihmettelin ettĂ€ mitĂ€hĂ€n kanttiinista hakisin. Ruokalaan kun tuntui olevan niin pitkĂ€ matka ettei sinne jaksaisi lĂ€hteĂ€ kĂ€velemÀÀn ja toisaaltaan selviĂ€isin nopeammin evĂ€ideni kanssa. 

                               Minulla oli töissĂ€ mukana aina ihan hyvĂ€t evÀÀt. LĂ€mmin ruoka jossa oli joko kalaa tai kanaa joskus hirvenlihapullia tai jotain muuta vastaavaa. Lisukkeena pastaa, perunaa, riisiĂ€ tai bataattia.  Salaattiannos kuului ateriaani myös ja hedelmĂ€t raikkaina vĂ€lipaloina. Proteiinirahkoja myös tauoilla ja rahkaa myslin kera aamulla ja monesti myös illalla. Parin pĂ€ivĂ€n rahkan syönnin jĂ€lkeen sain jotenkin tukkoisen olon. 



                         Jossain vaiheessa sitten jĂ€tin tarkoituksella tuon evĂ€skassin kotiin. Aloin joka pĂ€ivĂ€ töissĂ€ ollessani kĂ€ymÀÀn ruokalassa syömĂ€ssĂ€. Tai oikeastaan hain takeaway annoksen ja tulin lĂ€hemmĂ€s työpistettĂ€ni syömÀÀn. Ihanat runsaat salaatit/ raasteet, valinta kolmesta eri pÀÀruoasta ja siihen vielĂ€ kahvit ja jĂ€lkkĂ€ri. Miten helppoa olikaan kun ei tarvinnut kanniskella evĂ€skasseja eikĂ€ kuluttaa aikaa evĂ€iden valmistukseen ja toisaaltaan huomasin ettĂ€ vaikka kuvittelin syövĂ€ni monipuolisesti niin siitĂ€ huolimatta evÀÀni olivat melko samanlaiset joka pĂ€ivĂ€.

                         Ei kulunut kauaakaan kun huomasin omassa olossani ettĂ€ se tunkkaisuus oli hĂ€vinnyt. Rahkoja en enÀÀ juuri syönyt lainkaan. En ostanut niitĂ€ kotiin mutta ruokalan jĂ€lkkĂ€rinĂ€ olleet,  mansikka- ja mangorahkat olivat ihan lemppareitani. Olo muuttui paljon energisemmĂ€ksi. Huomasin ettĂ€ paljon proteiinia sisĂ€ltĂ€vĂ€ ruokani oli vaihtunut enemmĂ€n hiilihydraatti painotteisemmaksi. Ja varmasti suurin vaikutus oli sillĂ€ ettĂ€ söin erilaisia ruokia. Erilaisia salaatteja ja raasteita. En edes muista milloin olisin itse tehnyt esimerkiksi punakaalisalaattia.

                   Olen lapsesta asti ollut todella nirso ruoan suhteen. SyytĂ€ siihen en tiedĂ€ mutta muistan miten minulle on kerrottu etten suostunut syömÀÀn muuta kuin banaania ja suklaata. Suklaa on muuten tĂ€nĂ€kin pĂ€ivĂ€nĂ€ herkkuni, no kenenpĂ€ ei olisi. Tosin ehkĂ€ tuo kaikki ei ole aivan totta sillĂ€ lapsuudessani suklaata syötiin vain synttĂ€reillĂ€ ja jouluisin. Mutta voi sitĂ€ ihmettelyjen mÀÀrÀÀ nĂ€iden kaikkien vuosien aikana kun minulta on kysytty mikset syö sitĂ€ ja mikset syö tĂ€tĂ€. Keitetty kananmuna; en syö koskaan. Silakat; en syö koskaan ja  on paljon  muitakin ruokia jotka jÀÀvĂ€t koskematta. No syytĂ€ en tiedĂ€. Tuoksukin kouraisee vatsan pohjassa ja pakottaa ajattelemaan jotain muuta. 

                      Muistan kouluajoilta hetken kun jĂ€in viimeisenĂ€ opettajan kanssa ruokapöytÀÀn istumaan. Kaikki muut  juoksivat vĂ€litunnille. Otsa kurtussa katselin lautasta kun pakotettiin syömÀÀn. Pilkoin maksapihvin niin pieniksi ja toivoin ettĂ€ maitolasillinen riittĂ€isi niiden nielemiseen. PÀÀtin kuitenkin ettĂ€ istun tĂ€ssĂ€ vaikka koko loppu pĂ€ivĂ€n jos on pakko. Joka kerta kun nielaisin yhden palan kokonaisena maidon kanssa, vatsa kouraisi ja silmĂ€t kÀÀntyivĂ€t nurin. En vain pitĂ€nyt sen mausta. Maksan palat jĂ€ivĂ€t lopulta lautaselle, tĂ€mĂ€n jĂ€lkeen en jÀÀnyt istumaan opettajan vahtimana vaan sain viedĂ€ silakkalaatikkoni, kanaviillokit ja maksakastikkeet "luukulle". Ja kun tuli lihapulla pĂ€ivĂ€, ihmeteltiin miten minĂ€ haen vielĂ€kin lisÀÀ ruokaa.





                                   Aikuisuuden kynnyksellĂ€ minĂ€ sitten aloin kouluttamaan itseĂ€ni syömÀÀn erilaisia ruokia mutta maksaa, keitettyĂ€ kananmunaa ja silakoita en syö vielĂ€kÀÀn. 

                             Oli kulunut jonkin aikaa siitĂ€ kun olin alkanut syömÀÀn työpaikan ruokalan ruokaa ja yhtĂ€kkiĂ€ totesin etten enÀÀ herĂ€ile yöllĂ€ samoin kuin parin kuluneen vuoden aikana. Olin syönyt melatoniinia ettĂ€ saisin nukuttua yhtenĂ€isemmin nyt en syö sitĂ€ enÀÀ lainkaan. Ja nukahdan hyvin paitsi niinĂ€ pĂ€ivinĂ€ jos treeni osuu liian lĂ€helle nukkumaan menoaikaa tai on muuten vaan niin  meno pÀÀllĂ€ jostain asiasta. Mutta totta, nukun hyvin eikĂ€ minulla ole enÀÀ juurikaan nĂ€lkĂ€ iltaisin. Jaksan hyvin. 

                      NĂ€ihin samoihin aikoihin kun aloitin tuon ruokala ruokailun alkoi kotiimme ilmestyĂ€ jotain ihmeen ruokaboxeja. Olin ihan Ă€llikĂ€llĂ€ lyöty kun mieheni valmisteli ohjekirjan mukaan erilaisia ruokia tosin hyvÀÀ ruokaa hĂ€n on tehnyt aina ilman mitÀÀn ohjekirjojakin. Mutta nyt hÀÀrÀÀminen keittiössĂ€ oli saanut aivan toisenlaisen meiningin.  En ymmĂ€rtĂ€nyt kotiin kuljetetusta  boksista yhtÀÀn mitÀÀn. Istuin tyytyvĂ€isenĂ€ pöytÀÀn ja nautin hyvÀÀ, erilaista ruokaa, sellaisiakin mitĂ€ ei edes osannut ajatella.



                          SyödessĂ€ni mietin juoksijan pitkÀÀ matkaa ja samassa totesin miten nopeasti ruoka pöytÀÀn tulikin. Mieheni keittiössĂ€ hÀÀrÀÀminen jatkui ja minĂ€ ihmettelin bokseja aina viikosta toiseen, söin ja olin tyytyvĂ€inen. 

                     YhtenĂ€ pĂ€ivĂ€nĂ€ sitten keskityin koko asiaan. Ahaa voit siis valita millaisen boksin haluat. Se tuodaan kotiin aina tiettynĂ€ aikana kerran viikossa. Ja jos boksia ei halua, sen voi keskeyttÀÀ tai sisĂ€ltöÀ muuttaa.  Boksissa  on sisĂ€llĂ€ kaikki raaka-aineet ja valmistus ohjeet valitsemasi boksin sisĂ€llön mukaan. Vain mausteet on hyvĂ€ löytyĂ€ omasta kaapista. Ajattelin ettĂ€ voi miten monimutkaista. MinĂ€ kun en ikinĂ€ jaksa lukea ohjeita ja ruoat mitĂ€ valmistan on opittuja aikanaan.

             Aloin kuitenkin valmistamaan boksin ruokia. Huomasin ettĂ€ niiden valmistukseen kuluu aikaa n. 30- 50 minuuttia. Minusta ruoan laittoon menee aina ihan turhan paljon aikaa ja työpĂ€ivĂ€n jĂ€lkeen on ollut aina tuskallista miettiĂ€ mitĂ€ ruokaa laittaisi. Treenit ensin ja sitten ruoka. Totesin tosiaan miten nopeaa ruoan valmistus oli ja kaikki tuoreista raaka-aineista. EnsimmĂ€isenĂ€ valmistin Peruna "Nachopelti" ( mukana ei yhtÀÀn nachoja) Jauhelihalla & Pico del Gallolla (G,L). Olipas herkullista ja valmistukseen kului vain 45 minuuttia aikaa. 

                  NĂ€mĂ€ ovat sellaisia ihania arjen helpottajia. Ei kulu aikaa kaupassa. Ei tarvitse miettiĂ€ mitĂ€  ihmettĂ€ tĂ€nÀÀn valmistaisin ja missĂ€ vĂ€lissĂ€. SÀÀstĂ€n myös rahaa kun kaupassa kĂ€ynti vĂ€henee ja jÀÀvĂ€t kaikki herĂ€tteet ostamatta  myöskÀÀn yhtÀÀn  ruokaa ei mene hukkaan. TĂ€llĂ€ hetkellĂ€ teen  ruokia boksista ja vĂ€lillĂ€ niitĂ€ tuttuja omia vanhoja toki unohtamatta pitsaa jota rakastan. Pitsaperjantai kruunaa nopean siirtymiseen vapaa pĂ€iville silloin kun molemmat ovat mahdollisia.

                Tavoitteellinen harjoittelu on saanut minut tosiaan miettimÀÀn myös ruokailun merkitystĂ€. Millaista ruokaa ennen kisaa, mitĂ€ ennen pitkÀÀ parin kolmen tunnin treeniĂ€. Tankkauksia ennen maratonia tai ultrajuoksukisaa. Ja myös sitĂ€ ettĂ€ jaksan töissĂ€ hyvin. Teen oman työn ohella myös keikkatöitĂ€ joten menee viikkoja vain yhdellĂ€ vapaapĂ€ivĂ€llĂ€. Ja siihen vielĂ€ kestĂ€vyysjuoksu harjoittelu. Olen sitĂ€ mieltĂ€ ettĂ€ kun ruokailu ja uni on kunnossa, toki myös moni muu arjen asia niin kuorma kulkee kevyemmin ja sitĂ€ jaksaa kantaa paremmin vaikka se olisi tĂ€nÀÀn hieman suurempi. Pyrin kuuntelemaan kehoani ja ympĂ€röivÀÀ elĂ€mÀÀ ja nauttimaan vapaa ajasta silloin kun sitĂ€ on.

                Se ettĂ€ aloin ruokailemaan työpaikan ruokalassa ja sain vaihtelua ja monipuolisuutta ruokaboksista, on helpottanut kiireisen elĂ€mÀÀ. En tarvitse kauppareissulta suklaapatukkaa  himonĂ€lkÀÀni vaan jaksan odottaa ettĂ€ ruoka valmistuu, tehdĂ€ treeninkin treenipĂ€ivĂ€nĂ€ ensin. EnkĂ€ tosiaan ole mikÀÀn ravintoasiantuntija, en voi antaa neuvoa kenellekÀÀn. TĂ€mĂ€n on vain oma tuntemukseni, pikku hiljaa hyvĂ€ksi totesin. 





         Toki kyllĂ€ aina tosinaan on hetkiĂ€ kun tuntuu ettĂ€ tĂ€nÀÀn tekisi mieli vain jÀÀdĂ€ tuoliin löhöÀmÀÀn. Harvemmin kuitenkin. Se ettĂ€ tulee tehtyĂ€ paljon töitĂ€ ja harjoiteltua tavoitteellisesti on  pistĂ€nyt oman itseni ajattelemaan jaksamisen merkitystĂ€. Ruokailu ja uni ovat asiat joilla pystyn itse vaikuttamaan hyvinkin pitkĂ€lle.       Ranikin saa enemmĂ€n energiaa silloin kun se liikkuu enemmĂ€n. Ruokalajia vaihdetaan lepopĂ€ivĂ€n viettĂ€jĂ€n ja juoksevan koiran  mukaan. Myös sille on tĂ€rkeÀÀ saada viettÀÀ lepopĂ€iviĂ€ ja kalvaa luuta ihan omassa rauhassaan.




                      Pyrin myös ennakoimaan valintojani ruoan suhteen. Katson aina työpaikan ruokalistat etukĂ€teen. Jos siellĂ€ jonain pĂ€ivĂ€nĂ€ on tarjolla vain silakoita, maksaa tai keitettyĂ€ kananmunaa 😂 niin silloin otan ne evÀÀt mukaan töihin, valmiin ruoka-aterian salaatteineen. Tosin on harvoja pĂ€iviĂ€ jolloin en löydĂ€ listalta sopivaa ruokaa. Mietin muun elĂ€misen jutut ja suunnittelen ruokailut sen mukaan. Ja kaksi on varmaa mitĂ€ syön joka pĂ€ivĂ€. Marjat ja banaani. 

                 Entinen ruokanirso haluaa polttoainetta, haluaa jaksaa kauan ja pitkĂ€lle. Haluaa siitĂ€ myös kroppansa huoltajaa. Haluaa palautua treenimÀÀristĂ€ tai tehdyistĂ€ töistĂ€ ja oikeastaan niiden yhdistelmĂ€stĂ€. Haluaa vaihtelua. Ei joka ikinen aamu puuroa ja marjoja vaan kyllĂ€ sitĂ€kin mutta myös paljon muuta. VĂ€hĂ€n katsellen millainen pĂ€ivĂ€ on edessĂ€ ja mitĂ€ ruokaa muuten on tarkoitus valmistaa. Onko illalla tiukka treeni vai lepopĂ€ivĂ€.  Sellaista se on . JĂ€nnÀÀ miettimistĂ€ ja kokeilua. 

        Äsken mietin ettĂ€ kohtahan on kahvi aika, auta armias jos se pÀÀsee loppumaan, ovat sarveni pystyssĂ€. NĂ€en kuinka joku heiluttaa punaista viittaa ja haluan saada kahvini tuon viitan takaan. Nyt kyllĂ€ tuoksuu jo sen verran hyvĂ€lle ettĂ€ taidan ottaa kupposen, asettua tuoliini lukemaan. Olla hetken paikoillaan sillĂ€ illalla taas juostaan. 




         Koirapilli siirtyy Torinon Enkelin pÀÀltĂ€ ja kirja avautuu sivulta 64. MinĂ€ jatkan lukua kahvikuppini ÀÀressĂ€, katselen vĂ€lillĂ€ ulkona satavaa lunta... hah onneksi se ei ole ihan lunta. Kohta sulaa kuitenkin, kevĂ€t on jo niin pitkĂ€llĂ€ ettĂ€ vaikka se kovin yrittÀÀ niin kyllĂ€ se kohta hĂ€viÀÀ. Katseet on juoksun osalta suunnattu kolmen viikon pÀÀhĂ€n ja kaikki toivo siihen ettĂ€ lumet ovat sulaneet. 



....LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu.... Torinon Enkelin mukana sulavan lumen juureen....🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol