Siirry pÀÀsisÀltöön

SAUL SM Tornio... 🐞

 


         Suomen Aikuisurheiluliiton SM Maantiekymppi juostiin Torniossa lauantaina 26.8.2023. Harjoitusohjelmaani tĂ€mĂ€ oli merkitty vuoden 2023 pÀÀtapahtumaksi. Halusin nĂ€hdĂ€ pystynkö nostamaan kympin kuntoani ja kymppi itsessÀÀn nostaa omia  haasteita ja on raastavaa juosta. Viime talven aamuharjoituksissa pidin pÀÀn kylmĂ€nĂ€ ja tiesin ettĂ€ jos kaikki menee hyvin, voi olla ettĂ€ saan olla starttiviivalla. 



đŸ“·MinĂ€

     TĂ€llĂ€ ilmeellĂ€ lĂ€hdettiin. Torstai aamu oli loppukesĂ€n sumuinen, vedin keuhkot tĂ€yteen kosteaa ilmaa ja olin niin innoissani ettĂ€ tunsin pakahtuvani malttamattomuuteen.  EdessĂ€ oli satoja kilometrejĂ€ ja olin valmis vastaanottamaan sen mitĂ€ annetaan. 

        Alkuun oli ollut suunnitelma ettĂ€ matkustan kesĂ€lomalla  Ranuan erĂ€mökiltĂ€ Tornioon. Voi olla etten muuten olisi kisamatkaa suunnitellutkaan. Mutta niin ne suunnitelmat vuoden aikana muuttuvat ja vasta viime keskiviikkona kĂ€vi myös ilmi ettei huoltajaksi lupautunut pÀÀsekÀÀn lĂ€htemÀÀn matkaseuraksi. Hetken jopa mietin ettĂ€ antaa kisan olla kunnes taas oma minĂ€ nosti pÀÀtÀÀn ja sinnehĂ€n lĂ€hdetÀÀn.

    Olin saanut töistĂ€ kaksi lomapĂ€ivÀÀ ja lĂ€hdin torstai aamuna rauhassa kohti Torniota. Juna aikataulu ja makuuvaunujen hurjat hinnat pistivĂ€t minut auton rattiin vaikkei se nyt niin ekologista ollutkaan. Matkalla pysĂ€htelin pari kertaa syömÀÀn ja yllĂ€ttĂ€vĂ€n vaivattomasti aika kului hurahtaen musaa huudattaen. 


đŸ“·MinĂ€

     PerillĂ€ majoittauduin Hotelli Joentaloon joka viehĂ€tti minua rauhallisuudellaan.  Tornionjoen upeat maisemat avautuivat aivan vieressĂ€. Minulla oli ruhtinaallinen kahden hengen huone kĂ€ytössĂ€ni josta muodostui KesĂ€kertun kisaroom ja MM-katsomo. 

        Perjantaina sain viettÀÀ kokonaisen oleskelupĂ€ivĂ€n. NĂ€in teen joka kisan alla jos se vain suinkin aikataulullisesti on mahdollista. Haluan kerĂ€tĂ€ alle kaiken mahdollisen energian oli sitten kyse lyhyemmĂ€stĂ€ matkasta tai ultrasta. Se miksi panostin tĂ€hĂ€n kympin kisaan, oli se ettĂ€ kyseessĂ€ oli aikuisurheiluliiton kilpailu, minun pÀÀtapahtumani. VĂ€likisat ovat aivan eri juttu. Vaikka nekin otetaan tosissaan, vasta pÀÀkisassa uskon ottavani  itsestĂ€ kaiken irti. VĂ€likisaa ajattelen ehkĂ€ enemmĂ€n treeninĂ€ ja niiden aluspĂ€ivĂ€t eletÀÀn arjen ehdoilla. 

     Perjantaina ihastelin Tornion touhuja, kiertelin  ja tutustuin kaupunkiin. Juttelin paikallisten kanssa ja tapasin pohjoisesta tulleita, yhden yön pysĂ€hdyksellĂ€ etelÀÀn jatkaneita. 

   Harjoitusohjelmassa oli kevyt kuuden kilometrin lenkki, loppuun suunniteltu lyhyet avaavat vedot. 


đŸ“·MinĂ€

đŸ“·MinĂ€

Treenin juoksin Tornionjoen rantoja pitkin Pikisaareen, siellĂ€ pyörĂ€hdys ja takaisin. Ihan Ă€ltsin nĂ€ttiĂ€ ja juoksu oli ilmavaa kuin mikĂ€. Oli wau huomata miten treenit alle sekĂ€ keventely oli onnistunut. 

         Muihin valmisteluihin kuuluivat, hyvĂ€ ruoka, uni ja astmaatikkona Acapella puhallukset jotka olin aloittanut taas ahkerammin jo alku viikosta.  

Oli jĂ€nnÀÀ huomata ettei oma suoriutumiseni jĂ€nnittĂ€nyt. Luotin  valmentajaani satana ja tiesin ettĂ€ jos pysyn terveenĂ€  ennen ja koko juoksun, hyvĂ€ tulee. Olin itsevarmempi kuin koskaan. Taso kilpailussa oli omaani verrattuna kova ja tiesin ettĂ€ kokonais lopputuloksissa tulen olemaan ihan hĂ€ntĂ€pÀÀssĂ€. LĂ€hdin tekemÀÀn omaa hyvÀÀ suoritusta . EikĂ€ pelkkĂ€ hyvĂ€ riittĂ€nyt. Halusin alittaa 54.15. Valmistava kisa HĂ€meenlinnassa aikaan 54.33 on ainakin alitettava.

Sellaista se on, urheilu, niin minĂ€ ajattelin.Siksi minĂ€ harjoittelen... urheillakseni. 

    Lauantain aikataulu oli kiva. Oikeastaan ihanteellinen. Hyvin nukutun yön jĂ€lkeen olin aamupalalla kahdeksalta. Kilpailu alkoi kahdeltatoista ja olin suunnitellut olevani paikalla pari tuntia ennen starttia. 
              
đŸ“·MinĂ€


               Kisatoimisto sijaitsi Hannulan koululla. LĂ€htö ja Maali olivat aivan koulun lĂ€hettyvillĂ€. Juoksijoita kĂ€veli vastaan kun suuntasin numeron hakuun. Kilpailunumeron noudon yhteydessĂ€ tĂ€ytettiin myös osallistumisen varmistuslomake. KiireettömĂ€sti siellĂ€ kuljeskeltiin. Oikeastaan juoksututtuja ei ollut. Jotkut kasvot tunnistin. Oli kuitenkin mukavaa tavata uusia ihmisiĂ€ ja aina juttu luistaa, jĂ€nnĂ€t hetket on jokaisella. 

Tein tuttuun tapaan kisan alle parin kilometrin veryttelylenkin. VĂ€hĂ€n koordinaatioita ja hyppelyjĂ€. Nopeat lyhyet venytykset. Yritin pysyĂ€ pienessĂ€ liikkeessĂ€ ja hieman toivoin viileĂ€mpÀÀ  pĂ€ivÀÀ. Aurinko porotti melko kuumasti ja juoksijoita hakeutui varjoon. Olin tyytyvĂ€inen ettĂ€ kerrankin olin lukenut ohjeet. SillĂ€ ennen kilpailun alkua juoksijat kerĂ€ttiin merkatulle alueelle kokoontumiseen jossa oli  kilpailukenkien tsekkaus, ettĂ€ ovat sÀÀntöjen mukaiset. SiellĂ€ sitten olikin kiva katsella millĂ€ kengillĂ€ kukakin juoksee. 
Tuo varaamani kaksi tuntia meni lopulta aika tiukalle vaikkei kiirettĂ€ ollutkaan, tekemistĂ€ tavallaan oli koko ajan. 
        
        LĂ€htöviivalla asetuin takariviin. Tunnelma oli mahtava ja ilmassa aisti kaiken juoksun tuoman ihanuuden, sen miksi se on itselleni niin tĂ€rkeĂ€. 
Pam... juoksu rullasi. Kroppa ryhdissĂ€ ja sitten jatkamaan. KĂ€rkiporukka karkasi heti vauhtiin, itse jossain ehkĂ€ keskivaiheilla. En miettinyt mitÀÀn muuta kuin omaa juoksuani ja sen halusin pitÀÀ kasassa. Vaikka reitti oli kokonaisuudessaan melko tasainen, oli siinĂ€ pienen pientĂ€ loivaa nousua joka eteenpĂ€in työntĂ€essĂ€ teki omat tehtĂ€vĂ€nsĂ€. Alusta oli hyvÀÀ juostavaa eikĂ€ onneksi sorapĂ€tkÀÀ ollut lainkaan. Kokonaisuudessaan oikeinkin hyvĂ€ reitti. 

 Juostessani tunsin koko ajan millĂ€ vauhdeilla mennÀÀn. Oikeastaan vain nĂ€issĂ€ loivissa nousu osuuksissa seurasin kellosta sykettĂ€ ja vauhtiakin. Vauhtiin yritin polkea hieman lisÀÀ jos se nĂ€ytti hyytyvĂ€n. Juoksuvoima riitti ehkĂ€ paremmin kuin HĂ€meenlinnassa sillĂ€ vasta siellĂ€ seitsemĂ€n kilometrin kohdilla alkoi todellinen raasto. Vaikka kuinka yritti työntÀÀ tuntui ettei  potku halua viedĂ€ eteenpĂ€in paitsi aivan tasaisella. Haukoin ÀÀneen ja yritin olla miettimĂ€ttĂ€ jĂ€ljellĂ€ olevaa matkaa. Kun asento alkoi tippumaan, nostin katseen ylös, lantion alle ja vĂ€hĂ€n tihensin askeltakin. 
   Loppukirin otan aina mutta tĂ€llĂ€ kertaa se oli paljon lĂ€ssympi, voimia oli kĂ€ytetty mutta maali alueen oranssi kaari sai polkemaan loputkin. Arvelin loppuaikaa ja todella hapotti. 

    Kuulin toimitsijan kuulutuksen, oman aikani 54.07. TĂ€tĂ€ varten oli harjoiteltu. Juoksuvalmentaja laatinut minulle juuri oikein sopivat treenit, olin raastanut radallakin. Minulle oli ihan se ja sama mikĂ€ sijoitukseni oli. Olin todella tyytyvĂ€inen hyvÀÀn ehjÀÀn suoritukseen joka kantoi loppuun saakka, jaksoi loppukirin ja antoi ihan mielettömĂ€n hyvĂ€n juoksun tunteen. Oma ennĂ€tys on aina oma ennĂ€tys. Se antaa mielettömĂ€n elinvoimaisuuden tunteen. On hienoa huomata ettĂ€ tehty työ tuottaa tulosta. Kevennettiin harjoittelua kesĂ€llĂ€ hetkeksi kun oli tukkoinen tunne ja sitten taas jatkettiin. 

đŸ“·Anu MĂ€kinen /mainas.kuvat.fi

   Vaikkei omassa sarjassani montaa juoksijaa ollutkaan, silti nousin kolmos korokkeelle ylpeĂ€nĂ€ itsestĂ€ni. Joskus voittoon riittÀÀ pelkkĂ€ rohkeus, se ettĂ€ uskallat asettua starttiviivalle. 

   Korokkeelle nousu pisti minun kotimatka suunnitelmani aivan uusiksi. Olin ajatellut ettĂ€ lĂ€hden saman tien juoksun jĂ€lkeen ajamaan sen reilut 700 km kotia kohti.  JĂ€in kuitenkin vielĂ€ lisĂ€yöksi Tornioon sillĂ€ halusin kunnioittaa palkintojen jako tilaisuutta osallistumalla tapahtumaan. Oli upeaa katsoa miten kovia tuloksia juoksijat juoksivat ja ihailin heistĂ€ jokaista. Oli mieleen painuvaa onnittelu taputuksin saattaa  juoksijoita nousemaan korokkeelle ja samoin kuulla ne taputukset omalla kohdallani. 

Palkintojen jakotilaisuuden jĂ€lkeen  mietin kokonaista kulunutta aikaa harjoitusten parissa ja tulevaa jatkoa. Vaikka nautin oli mieli herkkĂ€. Aion nauttia hetkestĂ€ niin kaun kuin se saa elÀÀ mielessĂ€ni. Voi olla ettĂ€ liikutuksissani itkin yhden meren verran ajellessani seuraavana pĂ€ivĂ€nĂ€ Tornio Oulun vĂ€liĂ€. 

đŸ“·MinĂ€


Huudatin musat tÀysillÀ ja ajoin kilometri kilometriltÀ kotiin. Kaiuttimista kuului Kaija Koon biisi VAPAA (Mestarit; Kaija Koo, Ellinoora, Jenni Vartiainen, Vesala - versiona) ... ja ajattelin ettÀ tÀllÀ hetkellÀ teen juuri sitÀ mitÀ itse haluan.
 Haluan aikuisurheilla ja panostaa siihen niin paljon ja hyvin kuin se vain suinkin on muun arkeni kanssa mahdollista. Ja niin pitkÀÀn kuin terveys sallii.
 SitĂ€ harjoittelun ja kilpailun janoa on hyvin vaikea selittÀÀ. MikĂ€ on se osa tai asia ihmisessĂ€ , minussa,  joka sitĂ€ oikeasti ja intohimoisesti hamuaa. 


SAUL SM Tornio ei ollut vain pelkkÀ juoksu ... se oli paljon paljon enemmÀn...


...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu.... lennĂ€ Tornion Pikisaaresta loppuun tulelleen kesĂ€n kautta vastaan otetun syksyn  juureen....🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol