Siirry pÀÀsisÀltöön

Maantiekymppi HĂ€meenlinnassa ... 🐞

 


                       HĂ€meenlinnan Kaupunkimaraton 2023 juostiin viime lauantaina. Matkoina olivat maraton, puolimaraton ja kymppi. Itse osallistuin tapahtumassa maantiekympille. HĂ€meenlinnan Tarmon jĂ€rjestĂ€mĂ€ssĂ€ tapahtumassa juoksin kolmatta kertaa, tosin edellisestĂ€ olikin vierĂ€htĂ€nyt jo 13 vuotta. Joka tapauksessa muistossa oli se ettĂ€ HĂ€meenlinnassa on ollut aina kiva  juosta vaikka aiemmat  matkat olinkin  taivaltanut  helteessĂ€.   TĂ€llĂ€ kertaa ei juostu helteessĂ€ enkĂ€ muista ettĂ€ olisin koskaan tehnyt kaatosateessa  alkuveryttelyĂ€ ennen kisan alkua. MyönnĂ€n ettĂ€ hieman piti itseĂ€ tuupata mutta tĂ€llĂ€ kertaa se kannatti. 


                                                                                                              

                                                                                                                                       Saavuin kisapaikalle Kaurialan urheilukentĂ€lle jo hyvissĂ€ ajoin ja kiireettömĂ€sti lĂ€hdin noutamaan numeroani kilpailutoimistosta.  Ei ihan Aku Ankan auton rekisterinumero mutta hyvĂ€n tuulen tuo aikaan sai. (Mazda 323, oli muuten aikoinaan mun eka auto).     VettĂ€ sateli hiljalleen ja aika harmaalta nĂ€ytti, juoksijoita ei vielĂ€ paikalla ollut montaakaan ja ajattelin ettĂ€ kĂ€vĂ€isen autolla ja katson varusteet kuntoon. 




Autolle pÀÀstyĂ€ni huomasin miten vesi sade yltyi ja pÀÀtin jÀÀdĂ€ odottamaan sateen laantumista. Ennen kisaa on aina niin kivaa tavata tuttuja ja jutella kaikkia juoksujuttuja mutta nyt tĂ€llĂ€ kertaa  autossa oli kivempi. 

    Sade ei nĂ€yttĂ€nyt laantuvan ja möngersin autossa sadevaatteet ylleni ja pÀÀtin odottaa vielĂ€ hetken. Olin suunnitellut tekevĂ€ni veryttelyn niin ettĂ€ saisin sen pÀÀtökseen noin puoli tuntia ennen starttia. Vesisade sen kuin yltyi ja mietin vaihtoehtoja. JĂ€tĂ€nkö verkan tekemĂ€ttĂ€, jĂ€tĂ€nkö koko kisan vĂ€liin vai jatkanko suunnitelman mukaan. 

                  Ei auttanut muu kuin kömpiĂ€ autosta ulos ja lĂ€hteĂ€ verkalle. VettĂ€ tuli kaatamalla ja nostin hupun lipan pÀÀlle. Vastaan tuli muitakin lajille uskollisia ja sama keli oli heillĂ€kin. HymyssĂ€ suin pienet nyökkĂ€ykset, sanoja ei tarvittu. 

Alkuun hölköttelin noin kilometrin ja tĂ€nĂ€ aikana sain kengĂ€t aivan lĂ€pimĂ€riksi. Vesi hölskyi ja aloitin pienet koordinaatio setit sekĂ€ lyhyet venyttelyt. Jatkoin kevyellĂ€ hölkĂ€llĂ€ ja loppuun pari reippaampaa vetoa. 



Kroppa tuntui hyvĂ€ltĂ€ ja mietin taas mielettömyyttĂ€ lajiani kohtaan. Sadepuku piti kuivana vaikka kengĂ€t litisivĂ€tkin vettĂ€. Mukana oli vaihtosukat ja kengĂ€tkin mutta ajattelin ettĂ€ pyh, nyt en enÀÀ vaihtele mitÀÀn, kastuu ne uudet kuivat kuitenkin. Riisuin sadepuvun pois ja vedin kertakĂ€yttösadetakin juoksuasun pÀÀlle loppuajaksi. Osa juoksijoista istui kentĂ€n katoksen alla ja osa vielĂ€ verkkaili alueella. Oli taas niin kiva juoksutunnelma. KertakĂ€yttötakki piti lĂ€mpimĂ€nĂ€ ja olin koko ajan pienessĂ€ liikkeessĂ€. 






             Startissa myttĂ€sin kertakĂ€yttötakin nyrkin kokoiseksi ja heitin toimitsijoille. Juoksu oli ilmavaa ja tossu lĂ€tisi. Ihmeen jĂ€nnĂ€ kutkutus vallitsi ja olisin jo halunnut nĂ€hdĂ€ lopputuloksen. Matkaa oli kuitenkin vielĂ€ kymmenen kilometriĂ€ ja toivoin pientĂ€ parannusta edelliseen maantiekympin loppuaikaani. Voi olla ettei parannusta edes tule mutta jos edes lĂ€helle enkkaani. 

             Suunnitelma oli juosta hyvin paljon tuntumalla. Kelloa on ihan turha kytĂ€tĂ€ koko ajan  kun ei se pidĂ€ kuitenkaan paikkaansa. TiedĂ€n miltĂ€ tuntuu juosta 6 min/km, 5.30 min/km, 5 min /km ja kaikkea nĂ€iden vĂ€listĂ€, uskoin sen auttavan matkan kulussa. NĂ€htĂ€vĂ€ksi jĂ€i mihin Mummelin rahkeet riittÀÀ. 

         EnsimmĂ€inen viisi kilometriĂ€ mentiin itselleni ennĂ€tys vauhtia. Ja vitosella tuli myös kellon mukaan PB alittamalla 27 min, no mutta nĂ€itĂ€hĂ€n epĂ€virallisia ei arkistoida.   Kuulin takana juoksevien miesten keskustelun ja vĂ€lillĂ€ olisin toivonut ettĂ€ olisi ollut musat korvilla enkĂ€ olisi kuullut mitÀÀn kilometri vauhdeista. Tuntuma oli kuitenkin hyvĂ€ ja uskon ettĂ€ jĂ€lleen kerran voimaharjoittelulla oli suuri merkitys vauhdin yllĂ€pitoon. Kun matkaa oli maaliin 4 kilometriĂ€, sanoin itselleni ettĂ€ nyt pitÀÀ vain keskittyĂ€, Ă€lĂ€ lĂ€hde hĂ€tiköimÀÀn. Vanajan rannassa kulkevalla kauniilla sora osuudella vauhti tippui ja mietin kuinkahan pitkÀÀ soraa riittĂ€isikÀÀn, no ei ainakaan maaliin saakka. 

        Tiesin kuljetun matkan enkĂ€ halunnut katsoa kelloon, en halunnut tietÀÀ mitĂ€ lopputulosta tavoittelisin. SieltĂ€ tulee se mikĂ€ tulee, nyt vain poljetaan. PÀÀstyĂ€ni takaisin asfaltille ja viimeiselle kahdelle kilometrille ajattelin koittaa vielĂ€kö riittÀÀ voimia vauhdin nostoon ja sainkin paremmat keskivauhdit mitĂ€ soralla oli. Pullerin kentĂ€n vieressĂ€  olevan pienen mĂ€en kohdalla lantio alkoi tippumaan. Ja kun korjasin asennon ja nostin katseen ylös, jaksoin mĂ€en pÀÀlle huomattavasti paremmin. Jo kuului maalialueen tunnelmaan. 

              Oli aika wau fiilis kun kaarsin radalle vaikka aika lailla hapottikin ja työntĂ€jĂ€t huusi hiphurraa. Salaa toivoin ettĂ€ olisin lĂ€hellĂ€ viime syksyn parasta aikaani 55.32 ja kun loppukirin otan niin silloin on kaikki tehty mitĂ€ vain voin. Viimeinen sata metriĂ€ tuntui pitkĂ€ltĂ€, kuuluttajankin kertoo loppukiristĂ€ni. Maaliviiva ylittyy, olin juossut parhaan maantiekymppini aikaan 54.33. Se oli paljon paljon parempi aika  mihin olisin koskaan voinut kuvitellakaan pÀÀsevĂ€ni. 




HĂ€meenlinnan Tarmon 120 v Juhlajuoksu oli myös  minun Juhlajuoksuni. 

Ennen tavoitteellisen harjoittelun alkua v 2019 kymppi kulki aikaan 1.12. Nyt 18 minuuttia paremmin. Olen todistanut itselleni taas ettĂ€ Mummeli iĂ€ssĂ€ aloitettu vauhtikestĂ€vyys harjoittelu tuottaa tulosta. Tosin minĂ€ teen vain lĂ€ksyt ja Juoksuvalmentaja Pasi PÀÀllysaho suunnittelee ne. 

 TĂ€mĂ€ oli kuitenkin palkinto jota olin kaivannut jo monta vuotta  ennen kuin aloitin tavoitteellisen harjoittelun. 


đŸ“·Joku ihana kisayleisöstĂ€


KesĂ€kerttu Juoksijaksi on juoksija joka nauttii harjoittelusta, kisajĂ€nnityksestĂ€ ja siitĂ€ ihanasta fiiliksestĂ€ mitĂ€ nĂ€issĂ€ juoksutapahtumissa on. Nautin myös saamastani kokemuksesta joka on opettanut minulle paljon. Kuuntelen itseĂ€ni enkĂ€ kuvittele liikoja. 

Askel kerrallaan ... sitĂ€ oli HĂ€meenlinnan maantiekymppi ...alku verkan kaatosateesta maalialueen happirikkaaseen pieneen tihkuun... juoksun nautintoa hyvin jĂ€rjestetyssĂ€ tapahtumassa. Kiitos HĂ€meenlinnan Tarmolle ja onnittelut Juhlavuodesta sekĂ€ valtavat kiitokset kaikille talkoolaisille jotka mahdollistivat Juoksijan PĂ€ivĂ€n. 



....LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ maantiekympin juuresta loppukesĂ€n harjoitteluun ...todeten...Olen Juoksija ... 🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol