Siirry pÀÀsisÀltöön

Juosten voi muistella vanhoja... 🐞

BlogipĂ€ivĂ€kirjani kannet ovat olleet vĂ€hĂ€n aikaa kiinni. Juoksuharjoittelu on kuitenkin sujunut aika kivasti harjoitusohjelman mukaan. Kirjoittaminen on jÀÀnyt vĂ€hemmĂ€lle, koska olen ahminut kivoja kirjoja, parhaillaan lepohetkiĂ€ni rentouttaa Marsha Mehranin - RuusuvettĂ€ ja lammaspataa. Mulle on tullut melkein pakkomielle ettĂ€ ainakin viimeisinĂ€ illan hetkinĂ€ aion keretĂ€ lukemaan muutamat sivut, ajatus kulkee silloin ihan jonnekin muualla ja minusta se on ihan waun rentouttavaa. Ihanaa vastapainoa liikkumiselle ja juoksuharjoittelulle, toki myös työn 
miettimisillekin.

Olin jo kevÀÀllĂ€ pÀÀttĂ€nyt ettĂ€ kesĂ€lomalla hyppÀÀn junaan ja teen jonkin mittaisen lenkin HelsingissĂ€. KĂ€yn siellĂ€ kurkkaamassa vanhoja paikkoja, paikkoja jotka ovat vuosien varrella jollain lailla olleet elĂ€mĂ€ssĂ€ mukana. 


Olin jo ennakkoon hieman miettinyt reittiÀ mutta aika fiiksellÀ lopulta menin. Harjoitusohjelmaan oli kirjoitettu kevyt 15km fiilistelylenkki ja sitÀ se erityisesti oli.

Junamatkalla oli tunne kuin mulla olisi ollut reppu tĂ€ynnĂ€ tavaraa ja matka kotiin oli alkanut, kaikkien vuosien jĂ€lkeen. 
Toki olin kĂ€ynyt HelsingissĂ€ mutta ne olivat olleet lyhyt aikaisia piipahduksia siellĂ€ tÀÀllĂ€, entisillĂ€ kotihoodeilla en ollut vuosiin kĂ€ynyt. 

Astuin ulos junasta. Aurinko paistoi helteisesti, seisoin aseman rapuilla ja katselin ulos. Ennen tultiin tuohon kuussataayhdellĂ€toista, olihan dösienkin laiturit muuttuneet. 
TĂ€ytin juoksuliivin lötköpullot Ă€rrĂ€ltĂ€ ostetulla vedellĂ€, piippasi Polariin juoksutreenin tallennuksen kĂ€yntiin ja lĂ€hdin matkaan. IhmisiĂ€ oli paljon liikkeellĂ€ ja puikkelehdin höntsĂ€vauhdilla eteenpĂ€in. 

Kauppatorille pÀÀstyĂ€ni totesin hiljaa mielessĂ€ni, aah meri. Voi wau miten ihanaa voi olla meren ÀÀrellĂ€. Katse lĂ€htee harhailemaan kauemmas ja kauemmas, jÀÀ seuraamaan hiljaa lipuvaa laivaa. On aika hassua, vĂ€hĂ€n jĂ€nnittÀÀ ja jatkan matkaa. 
VĂ€limatkat ovat lyhyitĂ€ ja alla oli lĂ€hinnĂ€ vain alkuverkka kun saavutin PÀÀvartion ja pysĂ€hdyin kuvaamaan. Nelosen ratikka peitti vartion, en saanut kunnon kuvaa ja  jatkoin matkaa. 

Olin Katajanokan "portilla" ja huomaan miten olen kaivannut noita vanhoja taloja, kukka istutuksia ja puistoja. Olin nĂ€hnyt ja ihaillut niitĂ€ muualla mutta en juuri koskaan silloin kun olin joskus tÀÀllĂ€ kotona. 

Juostessani Linnankadulta Merikasarmin kadulle ajattelin ettÀ olin tosi lÀhellÀ ja voi, siitÀ oli niin kamalan kauan kun viimeksi olin ollut tÀÀllÀ. MiltÀ tÀnÀÀn nÀyttÀÀ, tunnistanko kotioveni. Jatkan matkaa ja katselen, muistelen, meidÀn auto oli aina tossa. PÀivÀpeite tippui parvekkeelta sisÀpihalle kun yritettiin lintsata pihatalkoista.


Hei, mĂ€ en kestĂ€, tĂ€ssĂ€ ajoi ratikka kun palasin tanssitunnilta, Nelonen kĂ€vi kirkuen kÀÀntymĂ€ssĂ€, sillĂ€ matkustin myös aamuisin. 
MÀ juoksen sisÀpihalle, sinne minne pÀivÀpeite putosi. Toi oli meidÀn parveke, joo wau toi se on. Voi kun nÀyttÀÀ pieneltÀ, iso se kuitenkin oli ja sieltÀ nÀki suoraan Suokkiin. Sinne nukutin tyttÀreni ja katselin pieniÀ lauttoja jotka veivÀt ja toivat IhmisiÀ kerta toisensa jÀlkeen, Suokkiin, Suokista. Me tavattiin Suokissa.

Olin juossut rehevöityneen sisÀpihan ympÀri ja kÀÀnnyin Matruusinkadulle


hiljensin, jĂ€in seisomaan ja katselin. Meri oli ihan vieressĂ€ ja niin oli ovikin. 4B. Olin kulkenut siitĂ€ sisÀÀn yksin ja kanssasi, me kaikki kuljettiin, kotiin ja kodista. 
Jatkoin suoraan rantaan, oli helteinen hiki ja merituuli pikkuisen vilvoitti. 
Istuin tuoliin ja imin kulauksen vettĂ€ ja lötköpullo lĂ€iskĂ€hti. Katselin merellĂ€ saapuvaa purjevenettĂ€ 

Olin katsellut vastaavia ennenkin. Liikutuin, kyynel vieri, vieri pari muuta lisÀÀkin. Ihania muistoja, voi mitĂ€ rikkauksia mukana kannankaan, sivukaupalla muistoja, elĂ€misen muistoja. MeillĂ€ oli tapana kulkea tĂ€stĂ€ JÀÀnmurtajille, joskus yksin, kaksin ja kolminkin. 
Onkohan Sisu siellÀ vielÀ, juoksen katsomaan. Juostessani nÀen joutsen perheen laineilla, purjevene lipuu hiljaa perÀssÀni. Tuulee kivasti, merellÀ tuulee aina ja muistan ne hyytÀvÀtkin talven hetket jolloin kirosin ainaista kylmyyttÀ. Miks tÀÀllÀ aina tuulee.

Juoksu rullasi rennosti  ja olin tyytyvĂ€inen kun olin pÀÀssyt toteuttamaan tĂ€mĂ€n fiilistelylenkkini. NĂ€in miten komeana Sisu seisoi paikallaan ja juoksin niin lĂ€helle kuin pÀÀsin, kuvaamaan.

KesĂ€loma on sillĂ€kin mutta niin on kuin ennenkin. 

Juoksen haikein mielin ulos Katajanokalta, sain sieltÀ sen mitÀ halusinkin. Oli ihanaa palata muistoissa vuosien taa.

Juoksin Helsingin Tuomiokirkon rappujen alta. PysÀyttihÀn sekin minut tietenkin.

Ihailin auringon paisteessa kylpevÀÀ kirkkoa, pysĂ€hdyin oikein katsomaan, katsomalla tutkimaan. Niin monet kerrat olin kulkenut ohi, niin arkista, en osannut silloin jÀÀdĂ€ ihailemaan mutta nyt annoin siihen aikaa, samalla mietin sitĂ€kin, kiipeĂ€nkö ylös korkeimpaan kohtaan, no jĂ€tĂ€n vĂ€liin sittenkin ja suuntaan juoksuni HĂ€meentielle. 

HĂ€meentie jÀÀ keskustasta niin sivuun ettĂ€ siellĂ€ en lĂ€htöni jĂ€lkeen ole kĂ€ynyt kertaakaan. Mietin ettĂ€ muistankohan enÀÀ missĂ€ talossa olen joskus asunut, tunnistanko sitĂ€, jos olen unohtanut kuitenkin. 
PÀÀstyĂ€ni Hakaniemeen ajattelin ettei enÀÀ pitkÀÀn tarvi miettiĂ€ muistanko vai en, olen HĂ€meentien pÀÀssĂ€, nyt sitĂ€ pitkin sitten vaan. Hei, se on varmaan toi seuraava talo, ai ei ollutkaan , no seuraava sit kuitenkin. TĂ€stĂ€ on kauan, ihan hirveen kauan. Toi se on, joo toi se on, tottakai se se on. Kurkistan alaovesta sisÀÀn, voi kun pÀÀsis sisÀÀn katsomaan. Onkohan hissin hĂ€kkiovi ennallaan. Ovessa on summerit, silloin ei ollut, HĂ€meentie 34 B. 


Juoksen tien toiselle puolelle katsomaan, sieltĂ€ nĂ€kee paremmin, nĂ€kee koko talon. Ennen mĂ€ nĂ€in ikkunasta tĂ€nne ja nyt mĂ€ katson sinne. SiellĂ€ asuttiin pienessĂ€ yksiössĂ€, eka asunto, olin ja oltiin ihan hirveen aikuisia, asuttiin siellĂ€ yhdessĂ€, yksinkin ja kerran kai pĂ€in toisinkin. TĂ€nne tultiin elĂ€mÀÀn, elĂ€mÀÀ siitĂ€ seurasi tietenkin, sieltĂ€ sitĂ€ kannetaan muistoja, aivan Ă€ltsin kivoja muistoja ja kyllĂ€ jokunen huonokin mutta pitÀÀhĂ€n olla niitĂ€kin. SieltĂ€ lĂ€hdettiin aikuisina aamuisin. 

Olin muistellut juostessani, haistellut kaupungin katuja, tÀÀllÀ on ihan kaupungin haju, ajattelin. TÀÀ on ollut mulle koti, muuttaisin tÀnne kyllÀ vielÀkin, Helsinkiin, ehkÀ sitten joskus myöhemmin.

Katselin katuja, IhmisiĂ€, taloja, autoja, busseja, ratikoita, taivastakin. Olin kerrannut mielessĂ€ni monia monia muistoja, mieli hymyili. KilometrejĂ€ ei paljoa ollut kertynyt ja jatkoin matkaani. Keskustan kautta taas, nyt oli jo paljon enemmĂ€n ihmisiĂ€ liikkeellĂ€, aurinko lĂ€mmitti vĂ€lillĂ€ jopa tuskaisestikin. Imin vettĂ€ lötköpullostani, vĂ€lillĂ€ unohdin ettĂ€ juoksin, olin vain siellĂ€, kaupungilla, joskus silloin kotonani. 

Bulevardille suuntasin, vielĂ€ yksi paikka, siellĂ€ ei ehkĂ€ tule kĂ€ytyĂ€ tai mistĂ€ sitĂ€ tietÀÀ, kyllĂ€ sisĂ€lle tahtoisin vielĂ€ kerran, ehkĂ€ joskus menen sinne jotain katsomaan, jos ei oopperatalolle niin ehkĂ€ sinne joskus sittenkin.  Ei tĂ€nÀÀn kuitenkaan, riittÀÀ kun saan rapulle nousta, katsoa ovelle ja hakea tunnetta, olen seissyt siinĂ€ ennenkin. 


Varmaan kaukaisimpia muistoja vuosien takaa. Kassi tĂ€ynnĂ€ tanssitossuja, muistan miten tuon kaarevan katoksen alle uteliaana, jĂ€nnittynein, ihmettelevin mielin astelin. Oli kivaa katsella ja itseni rapulle muistelin. 

Juoksulleni kertyi 15 km matkaa, kevyt puolipitkis siellĂ€ missĂ€ juoksen kohta uudelleen kuitenkin. Voi olla ettĂ€ muistelen vanhoja silloinkin, laitan numerolapun rintaan ja odotan starttia yhtĂ€ kiihkeĂ€sti kuin muutkin. 

Oli ihan Ă€lyttömĂ€n kivaa kĂ€ydĂ€ juosten muistelemassa vanhoja asioita, muisti yhtĂ€kkiĂ€ sellaistakin joka on ehkĂ€ talvehtinut muistojen sopukoissa ja aukaisi sieltĂ€ jonkin luukun, hei olihan siellĂ€ tĂ€llĂ€istĂ€kin. 


Ja tuo juoksupĂ€ivĂ€  jÀÀ muistoihin, aina vĂ€lillĂ€ mietin pĂ€ivĂ€n kulkua ja kertaan sitĂ€ ihmeesti. Muistan hetken ja tunteen, muistan ihmiset, muistan katseet ja meren laineet, siihen lipuvan laivan, joutsen perheen ja itseni. 


....LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu.... lennĂ€ muistoissasi sinne jonnekin....🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol