Siirry pÀÀsisÀltöön

SAUL SM 10 km.... 🐞

           


                           Saul SM 10 km kilpailu juostiin 23.10.2022 Helsinki Spring Marathon yhteydessĂ€. Olin ilmoittautunut HSM 10 km matkalle enkĂ€ voinut ajatellakaan juoksevani SAUL SM tapahtumassa.  KĂ€vi kuitenkin niin ettĂ€ toissa viikolla ennen HyvinkÀÀn Juoksijoiden yhteislenkin alkua Jukka kysyi minulta miksen  ilmoittautunut SAUL kympille? Ja kun epĂ€röin asiaa  ja omaa tasoani, hĂ€n  tuumasi ettĂ€ sama kymppihĂ€n se kaikille on. Ja siinĂ€ sitten pohdittuani asiaa, ajattelinkin ettĂ€ kun kerran kuuluun Juoksuseuraan niin lĂ€hdetÀÀn edustamaan HyvinkÀÀn Juoksijoita ja yritetÀÀn tehdĂ€ oma hyvĂ€ suoritus. 





                   TĂ€stĂ€ alkoikin sitten kaikkien aikojen jĂ€nnittĂ€vin kilpailuun valmistautuminen. Harjoitukset olivat sujuneet hyvin ja jo maratonin jĂ€lkeen pÀÀtettiin ettĂ€ jotain juostaan vielĂ€ syksyllĂ€ ja syyskuussa matkaksi valittiin kymppi tulevalle  lokakuulle. ItsellĂ€ni tĂ€mĂ€n kauden kympin  suorituksia oli alla kaksi kisaa, kesĂ€kuussa aikaan 59.54, heinĂ€kuussa 56.52. Ihan luottavaisin mielin lĂ€hdin siitĂ€ ettĂ€ jos kaikki meneen nappiin voisin vielĂ€ parantaa omaa tulostani. 

        Viimeisen kahden viikon harjoitukset vahvistivat mietteeni. Treeni sujui ja palautuminen oli tuntunut jo pitkÀÀn hyvĂ€ltĂ€, pitkĂ€stĂ€kin suorituksesta. Ja kun perjantaina ennen kisaa tein viimeisen harjoitukseni jossa oli treenin sisĂ€lle suunniteltu veto osuus kisavauhdilla, sain hurjasti lisÀÀ itseluottamusta. 

       Lauantai oli lepopĂ€ivĂ€. Keskityin vain pieniin puuhasteluihin ja ruokailuun. HeinĂ€kuun ratakympillĂ€ saatu kylkipisto ja vatsan vÀÀnteet  pisti miettimÀÀn syömiset uudelleen.  Ja niinpĂ€ pÀÀtin syödĂ€ pĂ€ivĂ€n energian tarpeeni "nestemĂ€isenĂ€ " ruokana. Sairaalan vaihtoehtoja: nestemĂ€inen, sose tai perusruoka ja tuo oma oli oikeastaan nestemĂ€isen ja soseen vĂ€limaastoa. Mutta joo, se sisĂ€lsi jogurttia, sosekeittoa, mehukeittoa, vĂ€hĂ€n banaanisosetta ja gluteenitonta mysliĂ€. Iltapalaksi vielĂ€  maustettua rahkaa ja marmeladia. Juostessani sain huomata ettĂ€ valinta oli ihan oikea. Ei mitÀÀn vatsan vÀÀnteitĂ€ tai kÀÀnteitĂ€. 


đŸ“· Petteri Jokela 


              Olin hyvissĂ€ ajoin kisatoimistolla numeroa noutamassa ja varmistamassa osallistumiseni kilpailuun. Ajatuksissa pyöri asia etten olisi koskaan voinut uskoa osallistuvani SM kilpailuun. En koskaan uskonut ettĂ€ se edes voisi  olla  mahdollinen kohdallani. Ja kun aloitin alkuveryttelyĂ€ totesin ettĂ€ olen saanut jotain mitĂ€ joskus olen haaveillut . EnsimmĂ€inen SM startti oli ihan edessĂ€ni.

               Nautin tunnelmasta, seurasin kelloa  ja varoin etten aloita veryttelyĂ€ liian aikaisin.  Alkuun tein lyhyet venyttelyt ja matalatehoiset hyppelyt, 120 kontaktia. SiinĂ€ ihan pieni sykkeen nosto herĂ€tti kroppaa kivasti. Juoksin lĂ€mpimĂ€t vaatteet pÀÀllĂ€ kahden kilometrin veryttelyn lĂ€hellĂ€ kisa aluetta. Heitettiin moit ja tsempit HyvinkÀÀn Juoksijoiden kanssa. Veryttelyn lopussa tein kolme 20 sekunnin  mittaista avaavaa vetoa reippaalla vauhdilla ja vielĂ€  pienen kĂ€vely palautuksen jĂ€lkeen juoksin kaksi minuutin mittaista vetoa melkein arvioitua kisa vauhtia, loppuun pieni hölkkĂ€. Tuntuma oli hyvĂ€. 

        KĂ€vin katsastamassa lĂ€htöpaikan ja pidin itseni koko ajan pienessĂ€ liikkeessĂ€. Juoksututtujen kanssa vaihdettiin kuulumisia ja oli kivaa tavata livenĂ€ Instagram kavereita.  Tunnelma oli juuri sitĂ€ miksi rakastan juoksutapahtumia. Ihanan vĂ€litön ja iloinen tunnelma, yhdessĂ€ mietittiin varuste valintoja ja puheltiin ihan vaan niitĂ€ juoksujuttuja. 

      Startti lĂ€hestyi ja oli aika heittÀÀ lĂ€mpimĂ€t vaatteet kassiin. Kirpakka oli keli mutta aivan ihanteellista kun ei satanut, vĂ€lillĂ€ hetkittĂ€in pieniĂ€ tuuleen puuskia. HiekkakentĂ€llĂ€ pidin itseni liikkeessĂ€ ja otin odotellessani pieniĂ€ hyppelyjĂ€ hyvin kevyesti. Kohta mennÀÀn Runningmummeli. 


đŸ“·Petteri Jokela

Juoksu oli heti sen tuntuista mitĂ€ se oli veryttelyn veto osuudella. Muistan aiemmista kisoista valmentajani ohjeen; veryttele niin ettĂ€ voit sitten heti juosta lujaa. Alussa oli toki vĂ€hĂ€n ohittelua ja oman paikan hakua mutta mielestĂ€ni kaikki meni ihan hyvin. 
Juoksin sitĂ€ vauhtia mitĂ€ olin kuvitellut kykenevĂ€ni juoksemaan ja vĂ€lillĂ€ hieman kovempaakin. Olin tyytyvĂ€inen tĂ€mĂ€n kauden kympin juoksuihin ja sillĂ€ kokemuksella osasin pitÀÀ tuntuman koko ajan. Tiesin ettĂ€ pystyn pitĂ€mÀÀn vauhdin 5.30 tietĂ€millĂ€ ja aina kun siltĂ€ tuntui kiristin vauhtia mutta tuli myös kohtia joissa jouduin pakostakin vĂ€hĂ€n hidastamaan. 

Juoksu oli minusta vahvaa ja hyvÀÀ. Askel ponnekas ja Asicsin Magic Speed oli hyvĂ€ valinta olosuhteisiin kuten muukin varustus. Tosin salikĂ€sineet meinasin heittÀÀ puskaan mutta pidin ne kuitenkin. LĂ€mpö kĂ€sissĂ€ hĂ€visi kun keskityin siihen etten purista niitĂ€ koko ajan nyrkkiin. 
Keskityin juoksuun, mietin askellusta. Jos huomasin ettĂ€ asento heittÀÀ ,nostin katseeni vaikka inhoankin katsoa pitkÀÀ suoraa tietĂ€ huohottaessani. 

       En halunnut tietÀÀ kulunutta aikaa, en edes juostua matkaa, vilkaisin kellosta vauhtia ja sykettĂ€ vaikkei vauhti gps:n mukaan aina oikein nĂ€yttĂ€nytkÀÀn. Juostessani tiesin tuntemuksesta  millĂ€ vauhdilla juoksen.  Tunnustelin menoa ja ajattelin ettĂ€ jos nĂ€in jaksan loppuun saakka, voin juosta ihan hyvĂ€n ajan. Keli oli loistava, happirikas, pieniĂ€ tuulen puuskia hetkittĂ€in. Annoin raaston jatkua ja loppu matkasta huomasin ettĂ€ pieni maaston vaihtelu sai työnnön  laiskistumaan ja jalkoja hapotti. Tasaisella oli helppo yllĂ€pitÀÀ askeltiheyttĂ€ ja vauhtia. Tiesin ettĂ€ loppu matkasta saan taistella siitĂ€ ettĂ€ pystyn pitĂ€mÀÀn vauhtia yllĂ€ ja olin tyytyvĂ€inen pĂ€ivĂ€n kuntooni.

               Viimeinen kilometri alkoi. Toivoin ettei vaan enÀÀ tulisi mitÀÀn isoja maaston vaihteluita. Niin kovasti olin kiinni hetkessĂ€ etten uskaltanut yhtÀÀn katsoa kellostani  mikĂ€ loppu aikani ehkĂ€ olisi. KerĂ€sin loput voimani ja keskityin jokaiseen askeleeseen. Peli ei ole vielĂ€ pelattu, voit olla joko pettynyt maalissa tai iloita sinne saapumisesi jĂ€lkeen. Ja kun lĂ€hdin urheilukentĂ€llĂ€ viimeiselle kolmelle sadalle metrille kuulin kuinka joku nuori poika huusi - vielĂ€ loppukiri jĂ€ljellĂ€. Hieman aloin kiristĂ€mÀÀn lopun vauhtia mutta tiesin ettei vielĂ€ olla loppukirissĂ€. Vasta noin sata metriĂ€ ennen maalia annoin mennĂ€ niin kovaa kuin vielĂ€ jaloistani pÀÀsin. Tuntui ettei hengitys enÀÀ kulkenut ja annoin jalkojeni viedĂ€ minut maaliviivan yli ja niin sain mitalin kaulaani. Olin oman sarjani viimeinen, kahdeksas juoksija omalla ennĂ€tyksellĂ€ni. 





                                             Asics Magic Speed

            Olin juossut ensimmĂ€isissĂ€ SM kisoissani parhaan juoksun mitĂ€ ikinĂ€ olen juossut. VauhtikestĂ€vyys harjoittelu oli tuottanut tulosta ja olin siitĂ€ ylpeĂ€ ettĂ€  juoksin kympin 17 minuuttia nopeammin kuin vajaa kolme vuotta sitten. Työ palkittiin ja lopputuloksena  ennĂ€tys aikani oli  55.32, mihin olin enemmĂ€n kuin tyytyvĂ€inen. 

TĂ€ssĂ€ kilpailuissa halusin pitÀÀ itseni kasassa, yritin tehdĂ€ kaiken niin hyvin kuin osasin ja kykenin. KesĂ€n hellemaratonilla olin joutunut nöyrtymÀÀn ja toteamaan sen ettei mikÀÀn ole koskaan itsestÀÀn selvÀÀ . Arvion tilannetta ja omaa tuntumustani, pelasin henkistĂ€ peliĂ€. JĂ€tin juomapisteen kĂ€yttĂ€mĂ€ttĂ€, sÀÀstin sekunteja ja juoksi kisan yhtenĂ€isenĂ€ vetona. 
 
Minun pitÀÀ oikeastaan kiittÀÀ Jukkaa siitĂ€ ettĂ€ hĂ€n innoitti minut vaihtamaan kisamatkan tapahtumasta HSM 10 km tapahtumaan SAUL SM 10 km. Vaikka reitti ja matka oli ihan sama molemmissa tapahtumissa niin henkisesti sillĂ€ oli melko iso merkitys, ainakin niin minĂ€ koin. Ja myös uskon  ettĂ€  ehkĂ€ yritinkin  enemmĂ€n.  Palkintojen jako tilaisuudessa oli upeaa katsoa kuinka kovia juoksijoita  nousi palkintokorokkeelle. Olin vilpittömĂ€sti iloinen heidĂ€n puolestaan ja ihailin jokaista joka sinne kipusi. EhkĂ€ tĂ€mĂ€ vei juoksuni ja koko harrastukseni uusille urille ja voi sitĂ€ motivaation mÀÀrÀÀ ja kaikkea tulevan harjoittelun  janoa lisÀÀ ja lisÀÀ. Mutta silti  menen  pĂ€ivĂ€ kerrallaan ja nautin niistĂ€ hetkistĂ€ kun saan vielĂ€ juosta ,sillĂ€  eteen tulee sekin pĂ€ivĂ€ kun juoksutossu on hiljaa. 

Roosa Nauha rinnassani - TÀmÀ Hetki On MeidÀn



đŸ“·Joku Ihana YleisöstĂ€

Kilpailun jĂ€lkeistĂ€ loppuveryttelyĂ€ juostessani mietin koko tavoitteellisen harjoitteluni taivalta ja Iso kiitos siitĂ€ kuuluu  Juoksuvalmentaja Pasi PÀÀllysaholle, hĂ€n tekee minulle niin ÀÀrettömĂ€n hyvin sopivan harjoitusohjelman, tietÀÀ ja tuntee Mummelin. Matkan varrella hĂ€neltĂ€ saamani ohjeet  ja neuvot  auttoivat minua pÀÀsemÀÀn maaliin, palkintona ihan mielettömĂ€n hieno fiilis endorfiini ryöppyineen.



....LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ endorfiini ryöpyissĂ€si vauhtikestĂ€vyyden juureen.....🐞


Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol