Siirry pÀÀsisÀltöön

Paluu harjoitteluun .... alkavan kesĂ€n juureen...🐞

 

                                    PitkĂ€n kisan jĂ€lkeen ainakin itselleni tulee sellainen uudelleen haun fiilis .On ihanaa nauttia lepoviikkoa ja siinĂ€ huomaa miten paljon aikaa jÀÀ kaikkeen muuhun kuin harjoitteluun. Jotenkin olo on kuitenkin niin levoton kun on tottunut tiettyyn rytmiin pĂ€ivĂ€ssĂ€ ja hakee tekemistĂ€. Pyrin kuitenkin keskittymÀÀn työn tekoon ja arjen pyörittĂ€miseen. Lukeminen rentouttaa ja se tuo lepopĂ€iviini uutta maailmaa. 

 



                                     Tuo uudelleen haku on vĂ€hĂ€n niin kuin juoksun aloittamista  taas alusta. SitĂ€ on jotenkin vetĂ€nyt takin niin tyhjĂ€ksi  vaikka on nauttinut pitkĂ€n kisan juoksusta. En yhtÀÀn ihmettelisi ettĂ€ herkĂ€sti tuo paluu pitkittyy ja pitkittyy. On ehkĂ€ helppoa jÀÀdĂ€ lepojaksolle ja ajatella ettĂ€ ehkĂ€ minĂ€ huomenna taas palaan. Harjoittelun uudelleen aloittaminen vaatii itseltĂ€ni toisen vaihteen hallintaa. Vaikka janoan harjoittelun perÀÀn on jotenkin sellainen tunne kun on pÀÀssyt valtavan vuoren huipulle ja tullut sieltĂ€ alas ettĂ€ onko oikeasti pakko kivuta sinne taas. Pakko minun ei toki ole, mutta niin sinne vaan haluaa. 

Puhuin siitĂ€ miten lukeminen rentouttaa. Huomasin kuitenkin taas miten vaikeaa on keskittyĂ€ edes siihen. Tarkoitan ihan heti, no vaikka kisan jĂ€lkeisellĂ€ viikolla. Silloin jotenkin leijailee vielĂ€ siellĂ€ suorituksessa ja ajatukset ovat vasta tapahtuneessa. SiitĂ€ huolimatta yritin rauhoittaa omaa euforiaani ja keskittyĂ€ lukemaan edes muutaman sivun verran. EnsimmĂ€isellĂ€ kisan jĂ€lkeisellĂ€ viikolla harjoitusohjelmassa oli vain lepopĂ€iviĂ€. Tosin Naavan kanssa minun oli pakko ja tietysti ihanaakin tehdĂ€ rauhallisia lyhyitĂ€ kĂ€velyjĂ€ kotimetsĂ€ssĂ€ ja lĂ€histöllĂ€kin. 




Minulla on tapana ettĂ€ aina ennen töihin lĂ€htöÀ kĂ€yn aamulla Naavan kanssa lyhyen rauhallisen kĂ€velyn n. 20-30 minuutin mittaisen. Koira jÀÀ kotiin paljon rauhallisemmin ja itse saa ihanat raikkaat hapet ennen töiden tekoa. 

MetsÀssÀ pÀÀstÀn Naavan vapaaksi, annan sen juoksennella ja itse etenen hitaasti ja nautin katsellessani sen touhuja. MennessÀÀn sekin myös seuraa minun touhujani, no tuletkos sieltÀ.

               Teki hyvÀÀ kĂ€vellĂ€ erilaisessa maastossa ja virkisti  kankeaa kroppaa kivasti. Minulla ei ollut lihaskipuja mutta sellainen koko kropan jĂ€ykkyys mikĂ€ helpottui ehkĂ€ eniten sillĂ€ ettĂ€ kĂ€vin hierojalla kisan jĂ€lkeisenĂ€ maanantaina. 

             


                                               Paluu harjoitteluun tapahtui kevyesti. Lepo viikon jĂ€lkeen harjoitusohjelmassa oli pari lyhyttĂ€ kuuden kilometrin lenkkiĂ€ ja yhdet juoksukoulun harjoitukset. EnsimmĂ€iset kevyet lenkit juoksin Rani vyöllĂ€ maastossa hiekka- ja metsĂ€tiellĂ€. Juoksu tuntui kevyeltĂ€ ja ilmavalta, olisi voinut juosta pidempÀÀnkin mutta maltoin ja tein harjoitukset niin kuin pitikin. Juoksukoulussa tein harjoitukset myös kevyesti tunnustellen, en lĂ€htenyt hapottamaan missÀÀn vaiheessa. Kroppa jotenkin vain kertoo ettĂ€ vielĂ€ ei tee edes mieli revitellĂ€. Myös henkinen levottomuus ja ajoittainen alakulo jatkui. TĂ€mĂ€n saman tunteen kĂ€yn lĂ€pi joka kerta kun olen juossut jonkin pitkĂ€n kisan. Urheilun tuomat monet tunnetilat tekevĂ€t varmasti hyvÀÀ myös muutenkin ja  muistuttaa minua siitĂ€ ettĂ€ mikÀÀn ei ole itsestÀÀn selvyys, ei koskaan. 




Kolmannella  kisan jĂ€lkeisellĂ€ viikolla harjoitusohjelmassa oli jo ihan harjoituksiakin. Olin innossani jatkamaan harjoitteluani taas kohti seuraavaa.  Tai oikeastaan kohti itseĂ€ni. Olen matkalla minun omaan haluuni. Haluan juosta vielĂ€ vĂ€hĂ€n pidemmĂ€lle, nopeammin ja kauemmin. 

Juoksukoulun viimeinen kerta pÀÀttyi Cooperin testiin. EdellisestĂ€ kerrasta oli jokunen vuosi aikaa. Silloin tulokseni oli 2080 metriĂ€ /12 min. VĂ€hĂ€n arvelutti matkaan lĂ€htö mutta ajattelin ettĂ€ viis siitĂ€ kuinka pitkĂ€lle pÀÀsen, pÀÀasia ettĂ€ mulla on kivaa.  Tuon lyhyen ja silti niin pitkĂ€n ajan aikana palasin taas siihen tunnetilaan mitĂ€ vain kisan aikana voin kokea. VĂ€lillĂ€ sitĂ€ ihanaa hetkellistĂ€ tuskaa ja silti sitĂ€ riemua, elĂ€misen tunnetta, elinvoimaa. ÄrsyttÀÀ katsella edellĂ€ juoksevien selkiĂ€ ja silti nautin siitĂ€ mihin pystyn. YritĂ€n puristaa enemmĂ€n mutta sillĂ€ hetkellĂ€ saan vain ja ainoastaan sen mihin kykenen. Olin innoissani lopputuloksesta 2226 metriĂ€ joka ikĂ€taulukolla on erinomainen tulos.  Hieman jĂ€i kaivelemaan se ettĂ€ olisinko juossut paremmin jos ultrasta olisi kulunut enemmĂ€n aikaa. TiedĂ€ hĂ€ntĂ€. Se oli sen pĂ€ivĂ€n tulos. On kuitenkin jĂ€nnÀÀ miten 12 minuutin "kisa" nostattaa minut siihen mihin kuuden tunnin kisakin. Wuhuu ja wau sitĂ€ tunnetta. 


                              Juoksukoulun pÀÀttyminen tarkoitti taas palaamista siihen yksin harjoitteluun. Toki yhteislenkillĂ€ voin kĂ€ydĂ€ ja kaverin kanssa juoksemassa mutta tĂ€ytyy sanoa ettĂ€ ensimmĂ€iset vetotreenit yksinÀÀn olivat lĂ€hes tuskaa. Tuntuu etten etene tai siis etenen mutta vain tuskalla, ihan kuin kivipallo olisi yrittĂ€nyt vieriĂ€ jonnekin. No ihan ookoo harjoitukset sujuivat mutta siinĂ€ taas huomasi miten paljon voimaa ja intoa saa kun harjoittelee porukalla, vaikka oman tasoisesti eteneekin. Vaikka tykkÀÀnkin juosta yksin niin kaipaan ryhmĂ€ssĂ€ harjoittelua ja sitĂ€ ettĂ€ on kiva porukka ympĂ€rillĂ€. 


                   Oikeastaan siinĂ€ vaiheessa kun on taas kiinni harjoittelussa alkaa ajatella yhĂ€ enemmĂ€n sitĂ€ seuraavaa koitosta. ItsellĂ€ henkinen valmistautuminen on jo kĂ€ynnissĂ€. TietÀÀ mitĂ€ pitÀÀ ja haluaa tehdĂ€. Etsin taas vĂ€lietapit ennen elokuussa juostavaa maratonia. VĂ€lietapit saavat saavutettavan tuntumaan helpommin  saavutettavalta kuin se ettĂ€ leijuisin eteen pĂ€in kohti tulevaa kohdetta. Haluan ettĂ€ jokin pysĂ€yttÀÀ minut vĂ€lillĂ€, saa arvioimaan ja tekemÀÀn uutta suunnitelmaa, antaa myös intoa jatkaa. Minulla on tarkoitus juosta pari lyhyttĂ€ kisaa ennen maratonia ja jo ihan sen takia ettĂ€ rakastan kĂ€ydĂ€ juoksutapahtumissa. 


Nyt ei enÀÀ leijailla kisan jĂ€lkeistĂ€ fiilistĂ€. Toki tuo kulkee koko loppu elĂ€mĂ€n ihanana muistona, opettaa taas seuraavia varten ja innostaa janoamaan lisÀÀ. 

EnsimmĂ€iselle pitkĂ€lle lenkille lĂ€htö saa myös miettimÀÀn omia voimavaroja ja omaa palautumista. Mutta kaikki on taas aloitettu asteittain pitkistĂ€kin pikku hiljaa pidentĂ€en. Ensin  15 km keskipitkĂ€ ja siitĂ€ viikon pÀÀstĂ€ 18km.  TĂ€llainen sopii minulle loistavasti. Nyt viime viikkoina siitepölyt ovat tuoneet myös omat ongelmansa. Sen vuoksi olen juossut harjoituksia vĂ€lillĂ€ myös matolla. NenĂ€ vuotaa, silmiĂ€ kirvelee ja ÀÀni on kĂ€heĂ€, kaikista otetuista avuista huolimatta. 



Viime sunnuntaina juoksin ensimmĂ€isen parin tunnin mittaisen lenkin. Pyrin vaihtelemaa juoksualustaa ja valikoin reittiĂ€ niin ettĂ€ vĂ€lillĂ€ mentiin hiekkatietĂ€, metsĂ€tietĂ€ ja polkuakin. Oman haasteen tuo myös joka kevĂ€inen "ns lĂ€mpimĂ€t" juoksukelit ennen kuin kroppa taas niihin tottuu. Tosin onneksi olen juossut sisĂ€llĂ€ myös lĂ€pi talven, ainakin matolla juostessa hikoilee runsaasti ja joutuu huolehtimaan juomiset ihan eri tavalla kuin pakkaskeleillĂ€. Nyt pitkillĂ€ lenkeillĂ€ kannan juomat sekĂ€ itselleni ettĂ€ Ranille. VielĂ€ on tosin metsĂ€ojissa vettĂ€ ja matkan varrelle osuu jokikin, niistĂ€ Rani juo pidemmillĂ€ lenkeillĂ€. 

En taas muistanutkaan miten pistĂ€vĂ€ltĂ€ tuntuu vasten kasvoja paahtava aurinko. Ja kun aukea jatkuu ja jatkuu eikĂ€ pÀÀse heti halutessaan varjoon vilvoittelemaan. Onneksi olin ottanut aurinkolipan juoksuliivini taskuun ja kun pistin sen pÀÀhĂ€ni miten mukavasti se heti helpotti. Auringon paahde ja voimakas vastatuuli saavat pitkĂ€n lenkin kyllĂ€ tuntumaan pitkĂ€ltĂ€. Ainakin siihen saakka kun pÀÀsee polulle metsĂ€n varjoon kaartamaan. 


                        Nyt kun harjoittelu on taas palannut pĂ€iviini, totean ettĂ€ tĂ€nĂ€ vuonna olen pysynyt melko hyvin ohjelmassa kiinni. EhkĂ€ omasta mielestĂ€ni olen hieman edellĂ€kin kun vertaan viime vuoteen. Tosin viime kevÀÀnĂ€ revĂ€htĂ€nyt takareisi vei loppujen lopuksi lĂ€helle loppu kesÀÀ ennen kuin pystyin juoksemaan melko vaivatta. Naavan koulutukseen ja ulkoiluun liittyvĂ€t kĂ€velyt ovat nostaneet kĂ€velykilometrejĂ€. Koiran pissatuslenkkejĂ€ en ole aiemmin taltioinutkaan, tosin ei niitĂ€ nĂ€in paljoa olekaan tullut juoksun lisĂ€ksi koska Rani on juossut aina mukana. Naava on kuitenkin vielĂ€ pentu, sitĂ€ en lĂ€hde juoksuttamalla juoksuttamaan. KĂ€vely tuntuu hyvĂ€ltĂ€ ja antaa kivaa vaihtelua pĂ€ivÀÀn ja samoin myös harjoitteluun. Joskus on ollut ihan wau fiilis kun juoksun jĂ€lkeen on vielĂ€ tehnyt jaloittelut metsĂ€ssĂ€. 


                     KevĂ€t vaihtuu kohta kesÀÀn. On ihana nauttia valoisuudesta ja juosta ulkona kevyemmissĂ€ varusteissa kuin talvella. Ajatukset on kÀÀnnetty elokuulle ja kaikki elĂ€mĂ€ siinĂ€ vĂ€lissĂ€ mahdollistaa tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n kohtaamisen. Haluan tehdĂ€ fyysistĂ€ työtĂ€ vĂ€symiseen asti ja sitten rojahtaa taas nojatuoliini lukemaan. Ja kun kroppa lepÀÀ, tekee oma ajatteluni haluttua työtÀÀn tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n illassa. 




"PimeydessĂ€ ajattelin sadetta meren yllĂ€. Ajattelin aavaan mereen kenenkÀÀn nĂ€kemĂ€ttĂ€ satavia sadepisaroita."   Murakami, Haruki : Rajasta EtelÀÀn, Auringosta LĂ€nteen. Tammi 2017.




...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu.... kevĂ€ttuulen kuljettamana alkavan kesĂ€n juureen......🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol