Siirry pÀÀsisÀltöön

Vantaan Maraton... Puolikkaan PB....🐞

Vantaan Maraton on ihan mun lempi kisoja. Sinne on kiva palata ja hyvin usein syksy on siellĂ€ parhaimmillaan. Keltaiset lehdet koristavat kisa reittiĂ€ eikĂ€ haittaa vaikka ilmassa olisi tihkuvaa sadetta, sinne on juoksijan hyvĂ€ palata. Se ettĂ€ Tikkurila on lapsuuden ja nuoruuden kotikylĂ€, nostaa  reitillĂ€ juostessa joka vuosi erilaisia muistoja. Uimahallilla kĂ€ytiin liikkatunnilla, squashia pelattiin jÀÀhallin ylĂ€kerrassa, Hiekkaharjussa olin  Raatikon tanssitunneilla, Kari teki kĂ€kkĂ€rikÀÀnnöksen ja haki mut koulusta.
Vantaan Maratonilla on mun mielestĂ€  aina niin waun kiva fiilis, jĂ€rjestelyt sellaiset ettĂ€ juoksijan on helppo vaan nauttia juoksemisesta. ViimeisiĂ€ syksyn kisoja ennen kuin talvi hiljaa hiipii hiljentĂ€en kisakalenterit ja ehkĂ€ peittÀÀ maan valkeaan peittoon, hetkeksi.

Kolistelin kisa muistoni ja totesin etten ole missÀÀn muualla juossut niin montaa kertaa kuin Vantaan Maratonilla ja jos kaikki hyvin menee niin juoksen siellÀ ensi vuonnakin. YhteensÀ Vantaan kilsoja on nyt 158,2 km.

TĂ€nĂ€ vuonna jĂ€nnĂ€ilin mahdanko olla starttiviivalla mutta siellĂ€ kuitenkin olin. Takapakit oli voitettu, matka vaihdettu 1/4 maratonista puolimaratoniin ja aika waun tĂ€pönĂ€ valmistelin lĂ€htöÀni, ilmassa oli Ă€rsyttĂ€vĂ€ jĂ€nnitys sillĂ€ taas kilpailin kanssani. Kuinka kĂ€y, oletko valmis asettumaan kanssani viivalle, juoksetko edessĂ€ni vai katseletko selkÀÀni. YritĂ€tkö ottaa kiinni, mitĂ€ jos et saavutakaan. 

KisapÀivÀnÀ ajelin jo hyvissÀ ajoin Vantaalle. Musta on kivaa hengailla paikan pÀÀllÀ ja haistella ja katsella tunnelmaa. Oli kivaa katsoa auton ikkunasta kun Maratoonarit juoksivat jo omaa taivaltaan, pieni kutkutus kÀvÀisi vatsassa ja ajattelin ettÀ voi miten aah tÀÀllÀ taas. Juoksemaan koti kylÀn katuja, asuukohan Kari tÀÀllÀ enÀÀ ollenkaan.

đŸ“·Tuomo SeppĂ€nen

Nousin raput urheilutalolle ja nĂ€in juoksijaystĂ€vĂ€ni jonka olin tavannut muutama vuosi sitten ensimmĂ€isen kerran, ei tuntunut ettĂ€ aikaa olisi kulunut paljonkin. Hetki oli yhtĂ€ tĂ€rkeĂ€ kuin silloinkin. Hetken juttelu pÀÀttyy vaikka olisin toivonut sen jatkuvan huomennakin. 
KĂ€vin hakemassa juoksunumeroni  kisa- toimistosta ja vein kassin autooni. Tuttuja tuli vastaan ja kuulumiset siinĂ€ vaihdettiin, HyvinkÀÀn Juoksijat tunnistin jo kaukaa, Einolle tsempit toivotin. Tuomolle kerroin miten taas Ă€rsytti, varmaan jĂ€nnitti, saanko kasaan hyvĂ€n juoksun vai joudunko toteamaan pettymykseni. 

Tein lĂ€mmittelyssĂ€ pienet hyppelyt ja  lyhyen verkkajuoksun.YleensĂ€ verkkaan lĂ€mpimikseni pari kilsaa kisan alle. Muistan joskus miten ensimmĂ€isillĂ€ maratoneillani ihmettelin juoksijoita kiertĂ€mĂ€ssĂ€ pientĂ€ rinkiĂ€, en tajunnut lainkaan miksi? Nyt sen ymmĂ€rrĂ€n. Itse kisaan lĂ€htö helpottuu kun on lĂ€mmitellyt ja herĂ€tellyt kroppaa tulevaan, joutunut pidĂ€ttelemÀÀn malttamatonta. 
Verkka sujui ihan mainiosti, juoksu tuntui rennolta ja  sekaan tein muutamat pulssia nostavat kiihdytykset. KiihdytyksissĂ€ huomasin miten hyvin Hokan Carbonx2 rullasi. VĂ€hĂ€n jĂ€nnitti kun lĂ€hdin kisaan melko uusilla kengillĂ€, toki olin ennĂ€ttĂ€nyt ne sisÀÀn ajaa. Sain ystĂ€vĂ€ni  pienen kuvion ja tarjouksen kautta ostettua itselleni kahdet Hokat yhden hintaan, Rinconit ja Carbonit. HyvĂ€ uusi tuttavuus. 


Verkan jĂ€lkeen jĂ€tin kaiken ylimÀÀrĂ€isen  kassiin, kiinnitin vain kisa numeron beltiin ja otin auton avaimet mukaan. Nyt jĂ€nnitti. LĂ€htöpaikalla pienet jamit musan tahtiin, malttamaton odotus ja lopulta paukusta matkaan.

Haaveissani tavoite lÀhelle kahta tuntia, tiesin etten pÀÀse alle, mutta lÀhelle kahta ja voikun vuoden 2004 enkka paukkuisi. Se tarkoittaisi alle 2:11.
LĂ€hdin seuraamaan kahden tunnin jĂ€niksiĂ€ ja juoksin joukon mukana, askel oli kimmoisa, jalat rytmittyi hyvin ja kroppa oli hyvin mukana vauhdissa, sykkeet siihen juuri sopivat. 
Olin ajatellut ettĂ€ jokaisessa huollossa kulautan vĂ€hĂ€n urheilujuomaa, ei muuta ja niin tein koko kisan ajan. Olin omissa treeneissĂ€ni siirtynyt enemmĂ€n urheilujuoman kĂ€yttöön. Aiemmin join vettĂ€ ja otin geelit pitkillĂ€ lenkeillĂ€ mutta jotenkin tuntui ettĂ€ sÀÀnnöllinen urheilujuoman kĂ€yttö oli parempi ja tuntui kuin olisi  freesimpi juostessa. 

Puolimaratoni juostiin kahtena 10.5 km kierroksena. MÀ tykkÀÀn saman ringin kiertÀmisestÀ useaan kertaan, siinÀ on jotenkin helpompi sÀÀdellÀ ja suunnitella vauhdin jakoa. Niin nytkin suunnittelin ja melko hyvin kaikki meni kuten ajattelin.
EnsimmĂ€inen kierros oli kauttaaltaan hyvÀÀ ponnekasta juoksua, olin hĂ€pi siitĂ€ ettĂ€ olin kehittynyt vauhdin pidossa hyvinkin sen jĂ€lkeen kun aloitimme yhteistyön Pasi PÀÀllysahon kanssa. Oikeastaan varsinaisen vauhtikestĂ€vyys harjoittelun olen aloittanut vasta hĂ€nen ohjauksessaan vaikka vuosia olen juossutkin. En ymmĂ€rtĂ€nyt  ennen vauhtikestĂ€vyys harjoittelusta yhtÀÀn mitÀÀn. Nyt ymmĂ€rrĂ€n. Ja se on jopa yksi lempi treenini.

Tiesin ettĂ€ vauhti hidastuu toisella kiekalla mutta silti olin polleena, voi olla ettĂ€ pÀÀsen lĂ€hemmĂ€s kahta tuntia. Ainakin paremmin kuin kaksi vuotta sitten. Tuolloin puolimaratoniin kului 2:17:48 samalla reitillĂ€. 
Vauhti sÀilyi melko hyvin jonnekin 13-15 km vÀlille ja sitten jalkoja jÀykisti. Ne eivÀt pysyneet enÀÀ niin hyvÀssÀ terÀvÀssÀ rytmissÀ kuin aikaisemmin. Olin ajatellut ettÀ ensimmÀinen kierros hyvÀÀ vauhtia ja toinen niin kuin vain voi ja onnistuu. En sÀÀstele, jos on höllÀttÀvÀ niin höllÀÀn ja heti kiristÀn kun vain voin.

SeitsemĂ€ntoista kilsan kohdilla jalka painoi, pienessĂ€ loivassa nousussa hidastui mutta heti laskussa yritin kiihdyttÀÀ. Katselin kilometreja ja laskeskelin. Loppu tuntui pitkĂ€ltĂ€ vaikka lyhyt oli kuitenkin. 
Puolimaratoni on 21.1 km ja mielestĂ€ni 20 km on lyhyt lenkki, kisassa olin vĂ€hĂ€n eri mieltĂ€. No kyllĂ€ mĂ€ nautin vaikka hapotti, muuten kaikki oli hyvin. 
Huollossa olisin voinut olla vĂ€hĂ€n ripeĂ€mpi, mitĂ€ pidempÀÀn siinĂ€ hörppĂ€ilin sitĂ€ herkemmin se rikkoi hyvĂ€n rytmityksen. Vei taas hetken ettĂ€ juoksu rullasi. 


Vuodesta toiseen olen ollut aina niin tyytyvĂ€inen Vantaan Maratonin hyvÀÀn huoltoon ja kannustukseen reitin varrella. Vaikka itse en siinĂ€ tosissaan vetĂ€essĂ€ni niin niihin kannustuksiin vastailekaan, antavat ne ihan ÀÀrettömĂ€sti voimaa jatkaa, ja tekee tapahtumaan niin kivan fiiliksen ja tunnelman. Me tehdÀÀn juoksua ja koko tapahtumaan yhdessĂ€. 
EnÀÀ viimeinen rutistus, pari kilometriĂ€ maaliin. Vaikka vauhtini oli hidastunut niin siitĂ€ huolimatta sain aina vĂ€lillĂ€ kiihdytettyĂ€ ja viimeinen kilometri oli se viimeinen rutistus. Katselin kelloa ja kiristin. Ihme tahto saa jatkamaan vaikka hapottaa ja tuntuu ettei  jalka varmaan nouse enÀÀ ollenkaan.

Kaksisataa metriĂ€ maaliin, tiesin ettĂ€ juoksen parhaan puolimaratonini. Loppuaika menee alle 2:10. No kiristetÀÀn sitten sekunttikin ja lĂ€hden loppukiriin. 
Maali viiva ylittyy. Huokaan ja hymyilen. MĂ€ rikoin vanhan enkkani. 

MikĂ€ siinĂ€ sitten on niin tĂ€rkeÀÀ, juosta kovempaa, saavutta parempi aika. 
MĂ€ voitin sut, juoksin edessĂ€si, yritit ohittaa, en pÀÀstĂ€nyt, en halunnut hĂ€vitĂ€ sinulle, keskustelin kanssani. TĂ€nÀÀn minĂ€ juoksin, niin, minĂ€ elin. Kerran minulle oli saavutus kun sairauden jĂ€lkeen nousin sĂ€ngyn reunalle istumaan, jaksoin olla siinĂ€ hetken ja kaaduin petiin takaisin, lukemaan, kĂ€velemÀÀn pikku hiljaa uudelleen aloitin. 
Juostessani puolimaratonin          elinvoimani sen hetkisen itselleni todistin.


21.1 km  2:08:46    PB

Kiitos taas Juoksuvalmentaja Pasi PÀÀllysaholle joka on saanut mut juoksemaan. HĂ€nen ohjauksellaan  olen tĂ€nÀÀn  paremmassa kunnossa kuin kaksi vuotta sitten ja jopa paremmassa kuin  17 vuotta sitten. EnkĂ€ tarkoita sillĂ€ pelkkÀÀ juoksukuntoa vaan muutenkin. Siksi  voin mielestĂ€ni riemuita juoksun saavutuksista, nauttia niistĂ€ hetkistĂ€, todeta elinvoimaisuuden. Tuntea sen fiiliksen kun askel irtoaa maasta, olen hetken  ilmassa ja tĂ€mĂ€ toistuu aina uudestaan ja uudestaan, kilometrien ja kilometrien ajan. Into ja tahto saa jatkamaan, mikÀÀn muu ei anna minulle sellaista  fiilistĂ€ minkĂ€ juoksu antaa. En osaa sitĂ€ varmasti koskaan oikein muille kertoa mutta voin sanoa ettĂ€ sitĂ€ kaipaa ja odottaa eikĂ€ koskaan  haluasi luopua, toivoo ettĂ€ saa nauttia siitĂ€ vielĂ€ vuosia ja vuosia, juoksu on tunne joka vie hetkeen jonne haluaa aina uudestaan ja uudestaan.
Juostessa kilpailen kanssani ja haluan   nĂ€hdĂ€ hĂ€viĂ€nkö vai voitanko itseni. 
Rakkaudella ja rakkaudesta juoksuun.


.... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu.... rakkaudella juoksuun ....🐞





Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol