Siirry pääsisältöön

Pöntön takana... 🐞

Juoksutreenin jälkeinen wau fiilis saa mut monesti villiintymään hetkessä volttiin trampalla, käsillä seisontaan tai painimaan painijapoikani kanssa nurmikolla, silmät ja korvat täynnä ruohoa. Sydän kuitenkin hukkuu riemuun ja hulluuteen, nauraa ääneen rintalastan vasenta puolta. 

📷mikael kerttunen

Minä hymyilen ja nautin äskeisestä. Muistan mielessäni hetkeä kun keräilin vielä kamppeitani. Mietin, mitähän laittais päälle, onkohan siellä kuuma, paahdunko. Jos sataa, onko sadevesi ihollani kylmää vai onko siinä kesän lämpöä, edes yhtään. 
Juoksuliivi on pakko ottaa mukaan, otan vettä ja taskuun kipon Ranille. Se lotraa muuten kaikki kuralätäköt. Juotan sen vaikka kympin jälkeen. Se on intoa täynnä kun otan sen mukaan. Helteet vähän hellitti ja se nauttii, tietää kun astun valjaat kädessä pihaan... häntä heiluu ja kohta mennään. 

Tänään laitan kyllä geeteekakstonniset. Ne on niin ihanan pehmeet, ihan kuin juoksis assulla polkua.
Lippaa enkä lätsää ainakaan, menköön hiukset sekaisin tuulessa, voi kai ne vähän naamaa kutittaa. 

Se on kuin tanssisalilla, ihan heti niin ilmavaa. Starttaan rauhassa, tunnustelen tuoretta askelta. Ihan rauhassa ja hiljaa vaan, antaa jalan rullata uudestaan ja uudestaan. 
Musat korvilla alan juosten tanssia. Tanssi alkaa rytmikkäänä, teen juoksun koreografiaa. 

Etenen kohti puolimatkaa, pitkän pitkä  loiva mäki alkaa rytmiä hidastaa, on aika liitää lavan toisesta päästä toiseen, työtää askelta, nostaa katsetta, suoristaa kaulaa, antaa tähän kohtaan hiljaisuuden tarttua ja mäen päällä teen juoksuun hiljaisen pitkän taivutuksen ja siirryn tanssin toiseen osaan ilman väliaikaa. 

Juoksu jatkuu askeleen koskettaen hiljaa assun pintaa, satelee pikkuisen ja minä annan kesäsateen kastella, Rani ravistaa turkkiaan. Kääntää korvaansa, nostan käteni osoittaakseni, antaa mennä vaan, jatketaan.  Rani tanssii omaa tanssiaan, ravaa kevein tassuin ja kuuntelee ohjaajaa. Minä nostan rytmiä, haluan tietää voinko lujempaa vielä askeltaa. Ei pitänyt mutta oli pakko koitta ja kurkata mitä kipeä jalkani aikoo vasta. Antaako se minun juosta niin kuin tahtoisin vai joudunko tottelemaan jalkani tahtoa. 

Hieman sen oli halu juoksuani ohjata, ei ihan vielä, vielä en saa täysillä revähtäneellä jalalla työntää kivuitta. Juoksutanssini jatkuu kuitenkin  ja kertaan koreografian kulkua. 
Aurinko alkaa porottaa, ihan liikaa vaatetta. Teen piruetin juoksussa, juoksutakki irtoaa vauhdissa, rullaan sen pikkuruiseksi mytyksi ja pujotan selkääni, juoksuliivin suurimpaan taskuun ihan lennossa. 

Ei enää paljoa matkaakaan, tanssini alkaa kohta loppumaan. Tanssin vielä joelle, siitä sillan yli, käännyn mutkan ja haistan vahvan kesän, kaikkialla on vihreää ruohoa. Askeleeni rullaa kevyesti, melkein ilmassa. En voi olla nauttimatta, rakastan juoksua.


Yleisö ehkä katsoo ja taputta, kuulenko bravo, kun loppuun niiaan ja taivutan. 
Esirippu alkaa laskemaan, pari vielä, kunnon ponnistus siitä sitten kädet vielä yläviistoon, viimeisen kerran oikeestaan. Tasaista liikettä tekee kuitenkin, rentoina hallittuina vierellä, eteen taakse aina uudestaan. 
Niin minä niiaan ja taivutan. 

Juoksu on parhaimmillaan kuin tanssia. Tänään se oli sitä. Kevyt 15km oli tosiaan kevyttä ja ilmavaa. Revähtänyt jalka hieman vaivasi mutta vamma alkaa pikkuhiljaa helpottaa. Pystyy juoksemaan mutta repivät äkkinäiset liikkeet saa vielä odottaa. Ylämäkeen työntäessä tuntuu tylppää kipua. 
Revähdyksestä on nyt viisi viikkoa ja vaikka pystynkin juoksemaan ja voimapuolta treenaamaan, on vielä oltava tarkkana ja kuunneltava tuntemuksia. 

Teen päivittäin fysioterapeutin harjoituksia ja yritän kuntouttaa. Nyt on onneksi se hyvä vaihe ettei lepokipua ole juurikaan. 
Tämän päivän puolipitkis meni tanssien ja nauttien. Kyllä juoksun kanssa on niin magee kesäpäivää viettää ja hullaantua.


...Lennä lennä Kesäkerttu... juoksien tanssilavan poikki...esiripun taa... 🐞




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              Edellistä kirjoitustani päättäessä mietin, olisiko se pitänyt päättää vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta heräsin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtäkkiä Polarin kello näyttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin että no näyttää mitä näyttää ja mietin että kello on ollut yöllä huonosti kädessä tai jotain muuta  ja vempeleitä ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidä liikaa tuijottaa.       Hyppään edellisen postauksestani kohdasta siihen mitä en siis vielä kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljän aikaan perjantai iltapäivällä pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmä oli. Säädin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kädet täristen hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennätti vielä merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltävän yön pienessä horroksessa ja olin tosi väsynyt. Ajattelin että sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielä viileämpää ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiä on  vähemmän liikkeellä.         Sunnuntaina heräsin  kuitenkin pienessä kurkkukivussa eikä olo ollut yhtään levänneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jälkeen on ollut samanlaisia oireita. Epäilen että astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                Päätin jättää pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopäivä ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinä toivottavasti pääsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista päivä on kulkenut aikojen saatossa epäonnen päivänä. Vaikkei oma päiväni vielä päätökseen olekaan kulkenut se heräsi minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet täysin normaaliksi sairasteluiden jälkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herätelty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lääkärin ohjeet ja tänä aamuna uskalsin toivoa että startti tapahtuu huomenna. Lopullinen päätös tehdään vasta kalkkiviivoilla.  Ensimmäisen kerran voin sanoa etten jännitä yhtään. Etenen juuri niinkuin edetä voin. Viimeinen herättely lenkki odottaa vielä ja minä keskityin vain lomapäivän olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkä huomenna juostaan ensimmäistä Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol